Kerti munkálatok

2023.02.26. 09:58

A helyesen elvégzett metszés kihat a gyümölcstermésre is

Ennek a tavasz közeli időszaknak a legfontosabb teendője a kertekben a metszés, ezt több szempontból is érdemes, sőt, kötelező elvégezni. Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke elmondta, a metszéssel tudjuk a termés mennyiségét és minőségét befolyásolni, a fák élettartamát meghosszabbítani és optimális egészségi állapotukat fenntartani.

Nyemcsok László

Archív fotó: Bencsik Ádám

Hankó János kiemelte, a helyesen elvégzett metszéssel és a jól kialakított koronaformával a fák vegyszeres védekezését hatékonyabbá tehetjük. A művelet eredményeként kezelhetőbb a fa, és így könnyebb lesz a gyümölcs leszedése.

– A hajtás- és gyökérnövekedés, a gyümölcshozatal harmóniáját teremtjük meg a megfelelően elvégzett metszéssel – hangsúlyozta a kertbarát kör elnöke.

– A szellős koronában a gombás betegségek is kevésbé károsítanak. A szakszerű metszés után nem kopaszodik fel a fa, hiszen nem lesznek konkurens (egymást takaró ágak), a vízhajtások száma is kevesebb, így a fa az energiáját a gyümölcsnevelésre fordítja, és nem a hajtásnövekedésre. Természetesen, ha újra ifjúvá tesszük a fát, akkor erőteljesebb a hajtásnövekedés, de ez is célunk kell a későbbiekre nézve, hiszen így új ágak jöhetnek létre. 

A metszéssel a növényt alakítjuk is, figyelembe véve, hogy a termesztés során gépek közlekednek a sorok között, illetve kaszálunk is az állománynál.

Hankó János kitért arra, a fáknál a törött, sérült, beteg részeket mindig távolítsuk el, a nagy vágási felületeket, sebeket – melyek öt centinél nagyobbak – kezeljük, kenjük be. Ahol szükséges, ott csonkosan metsszünk, ezáltal az alvó szemekből új és jó állású hajtásokat kaphatunk. A metszés után végezzük el a lemosó permetezést, ma már ez elengedhetetlen.

Hankó János /Archív fotó: BMH/

– Kombinált szereket használjunk, melyekben a réz, illetve a kén is megtalálható, természetesen az olajjal együtt – hangsúlyozta az elnök. – A lemosó permetezést akkor végezzük el, amikor van minimum 3-4 óra arra, hogy a kijuttatott szer megszáradjon. A zöldséges kertben haladhatunk a talaj előkészítésével, megfelelő magágyat készítsünk a magok elvetéséhez. Amennyiben a talaj már elég meleg – vagyis elmúltak a reggeli fagyok –, vethetjük a borsót, répát, zöldséget, retket, spenótot, salátát. Aki ősszel nem ültette el a növényeit, a szőlőt, gyümölcsfákat, vagy amit még szeretne, az megteheti. Kapkodni ugyanakkor nincs miért, mert semmiről nem vagyunk lekésve.

Elmerülnek a kertészkedés világában

Hankó János szólt arról, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör Saját kerted, saját ételed, saját életed címmel indít rendezvénysorozatot március 10-én, pénteken 16 órakor a Jaminai Közösségi Házban.

– Szeretnénk segítséget, iránymutatást adni mindazoknak, akik elmerülnének a kertészkedés és a növények csodás világában – hangsúlyozta Hankó János. – Olyan könnyed, szórakoztató programot szervezünk, ahol a szakmai tanácsok mellett sok-sok információhoz – köztük kevésbé ismertekhez is – juthatnak az érdeklődők. Szó lesz növényekről, történelemről, azokról a hírességekről (Lippai János, dr. Entz Ferenc, Bereczki Máté, Stark Adolf, Wilim János, Kozma Pál és még sokan mások), akik a kertkultúrában értek el kiemelkedő eredményeket.

Az első előadást március 10-én Hankó János tartja Kertészek a kezdetektől napjainkig címmel. A programsorozat nyilvános, ugyanakkor a terem befogadóképessége miatt érdemes előzetesen regisztrálni a közösségi ház (66) 445-655-ös telefonszámán.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában