Évköszöntő

2023.01.12. 19:33

Újévi fogadást tartottak a békéscsabai városházán – galériával

Újévi fogadáson köszöntötte csütörtökön az önkormányzat a városházán a partnereit, a legjelentősebb helyi cégek, vállalkozások vezetőit, az intézmények vezetőit, a közélet szereplőit, a városi közgyűlés tagjait. A díszterembe belépő vendégeket Szarvas Péter polgármester, Hanó Miklós alpolgármester, Nagy Ferenc alpolgármester, Varga Tamás alpolgármester, dr. Bacsa Vendel jegyző és dr. Kiss Gyula aljegyző fogadta. A rendezvényen a városvezető számba vette 2021 és 2022 történéseit, és a jövőbe is tekintett.

Licska Balázs

Az újévi fogadáson számba vették az elmúlt két év eredményeit. Fotós: Bencsik Ádám

Levetítettek egy prezentációt, amelyen emlékeztettek arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök mellett több miniszter látogatott az elmúlt időszakban Békéscsabára. Sorra vették a beruházásokat, többek között az M44-est és a Fürjesi utat, a közvilágítás korszerűsítését és a napelempark telepítését, a geotermikus hőközpont létesítését, a piacon zajló fejlesztést, a Wenckheim turista- és kerékpárút építését és a Munkácsy Negyed kialakítását, a meglévő bicikliutak korszerűsítését és újabbak építését, az út- és járdafejlesztést, az ivóvíz-hálózat bővítését.

Kiderült, hogy számos rendezvénynek, így a Csabai Kolbászfesztiválnak, a Megyenapnak, a Csabai Garabonciás Napoknak adott otthont Békéscsaba. Sportmúzeumot avattak, kiemelkedő sportsikerek születtek csapat- és egyéni sportágakban is, Az év múzeuma címet érdemelte ki a Munkácsy Mihály Múzeum, nagyszerű előadások voltak a Csabai Nyár keretében.

– Nehéz időszakokat élünk, és szeretnénk ezeken minél hamarabb túl lenni – kezdte Szarvas Péter polgármester, aki utalt arra, hogy így volt ez a koronavírus-járvány idején is. És amikor már azt hittük, hogy az élet visszatér a régi kerékvágásba, kitört az orosz-ukrán háború, és annak hatásai begyűrűztek a mindennapokba, energiaválság alakult ki. Kiemelte, jó lenne ezen az időszakon is túl lenni, hogy az élet ismét könnyebben tervezhető legyen.

Hangsúlyozta: bizakodónak kell lenni, hiszen voltak korábban is nehéz időszakok Békéscsaba életében – említette a korábbi járványokat, az első és második világháborút –, azonban a város mindig megmutatta, hogy erős és összetartó, és reménnyel telve fogott hozzá a jövő feladatainak megoldásához.

Feltette a kérdést, hogy vajon Berthóty István – aki a várossá vált Békéscsaba első polgármestere volt és ezt a tisztséget 1918-tól 11 éven át, 1929-ig töltötte be – mit üzenne. Valószínűleg azt mondaná, hogy akkor sem volt könnyebb, akkor ért véget az első világégés, a román megszállás szintén érintette a települést. Azonban elindult az élet, és lépésről lépésre haladtak. Hittel és reménnyel töltötték meg, fejlesztették a várost, megmutatták, hogy érdemes itt élni, jövőt tervezni, családot alapítani, közösen gondolkodni és cselekedni.

Aláhúzta, hogy az elmúlt időszakban a nehézségek ellenére nem mondtak le a fejlesztésekről, értek el eredményeket. Hónapról hónapra tudtak tervezni, újszerű megoldásokat vezettek be. Ebben az önkormányzat komoly partnere volt a kormány, amely a Modern Városok Program keretében számos beruházásban – az M44-től a Munkácsy Negyeden át a Wenckheim turista- és kerékpárútig – nyújt segítséget a városnak. Kiemelte Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szerepét, aki kapocs a város és a kormányzat között.

– Nehéz a helyzet, de nincs ok az elkeseredésre. Új ötletekre van szükség – folytatta. Olyan környezetet kell működtetni, fejleszteni, amelyben mindenki jól érzi magát, mind a családok – akik számára számos családbarát intézkedést vezettek be és fejlesztés valósítottak meg –, mind a vállalkozások. Be kell bizonyítani, hogy érdemes itt élni. Ehhez együttműködésre van szükség: ebben köszönetet mondott a munkát adó vállalkozásoknak és a további partnereknek.

Növelni kell a város vonzerejét

Fontosnak nevezte a városvezető Békéscsaba vonzerejének további növelését, ebben segítene az M44-es mellett a repülőtér fejlesztése vagy a vasúti konténerterminál létrehozása. Az adottságokat pedig ki kell használni: magas a napsütötte órák száma, ezért építettek napelemparkot, valamint a termálvíz, a geotermikus technológia kiépítése révén számos épületet fűthetnek.

A fejlesztések mellett lényeges, hogy az intézmények jól működhessenek, a bölcsődétől és óvodától a szociális és kulturális intézményekig. Békéscsaba nemcsak egy város, hanem megyeszékhely, és ennek a szerepnek minden téren meg kell felelni – ecsetelte Szarvas Péter polgármester. Nagy hangsúlyt fektetnek a zöldítésre, a város rendezettségének, gondozottságának javítására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában