Tárlat

2023.01.04. 12:17

Szokolay 100: a komlósiak népszerűsítik művészeti értékeiket

Születésének a 100. évfordulójára Szokolay Sándor festményeiből, faragásaiból szülőhelyén, Tótkomlóson nyílt kiállítás 2022-ben. Az anyag egy része azóta már Budapesten, a Szlovák Intézetben látható január 10-ig.

Csete Ilona [email protected]

A Szlovák Intézetben látható a Szokolay 100 című tárlat

Fotó: Ľudové noviny/Kiss-Kohut Andrea

A Szokolay 100 címet viselő kiállításon, a Tótkomlósi Természet Házában találkoztunk Szokolay Sándor egykori diákjaival, kollégáival, munkásságának a tisztelőivel és fiával, a népzenész Szokolay Dongó Balázzsal tavaly.

Szokolay Sándor festőművész, népi faragó, tanár születésének 100. évfordulója alkalmából ezt a nagysikerű tárlatot a fővárosi közönségnek is bemutatják. Sőt! Katalógus is készült. Minden szál visszavezethető a szülővárosba – erről is beszélgettünk a Tótkomlós Barátainak Köre Egyesület elnökével, Hellerné Racskó Erzsébettel.

Szokolay Sándor festményei, faragásai láthatók a fővárosi kiállításon

– Tagságunkat elszármazott komlósiak alkotják, évente találkozunk. A fővárosban olyan alkalmakat teremtünk, amikor a városvezetéssel, a civilekkel, a művészeti csoportokkal tudunk közös programokat szervezni. Arra is törekszünk, hogy ezeket a komlósi csoportokat meg- és bemutassuk a budapesti kerületeknek. Kicsi egyesület vagyunk, együttműködve a budapesti, kerületi szlovák nemzetiségi önkormányzatokkal, valósítjuk meg a programjainkat. Jó a kapcsolatunk a Szlovák Intézettel is, ahol korábban Szokolay Dongó Balázs képeiből nyílt kiállítás. Akkor megbeszéltük, hogy édesapja jubileumi évfordulója adja majd az apropót a közös munkához. A gazdag komlósi anyag egy részét elhoztuk Budapestre. Abban is megállapodtunk, hogy készítünk hozzá katalógust. A komlósi Bunda Gabriella elkészítette a képeket, a Szlovák Intézettel közösen mindent megszerveztünk és egy remek Szokolay 100 című megnyitón, nagy érdeklődés mellett a baráti körünk éves találkozóját is megtartottuk – sorolta a fővárosi esemény részleteit az egyesület elnöke.

Szokolay Dongó Balázs és Agod Alíz a megnyitón

Felkérték Szabó Zoltánt, a Hagyományok Háza muzeológusát, nyissa meg a kiállítást, ahol zenélt Szokolay Dongó Balázs és énekelt a szintén komlósi kötődésű (Antal György unokája) Agod Alíz népdalénekes. Jó visszhangja volt a rendezvénynek, a Szlovák Intézettel egyébként sokat dolgoznak a komlósiak.

Szeged a következő állomás

A kiállítási anyag folytatja útját: a Tótkomlós Barátainak Köre Egyesület tagja a szegedi Bencsik János. Ő kezdeményezte, hogy a tárlat következő helyszíne legyen Szeged. A Szegedi Szlovákok Egyesületének az elnökeként hívta és várja, hogy a nemzetiségek házában kiállíthassák Szokolay Sándor életművének egy értékes szeletét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában