Békéscsaba

2023.01.22. 20:54

Mélyről indult, de énekes szeretne lenni Tamás – videóval

Egész gyermekkorában énekelt, dúdolgatott, fújta a friss slágereket, ám csak az elmúlt szűk két évben kezdte el képezni a hangját a most 24 éves Szukenyik Tamás. A Békéscsabán élő fiatalember eddig élete nem volt zökkenőktől mentes vagy könnyűnek nevezhető, de egy ideje végre stabilitás jellemzi a mindennapjait. Ha alázattal és kitartóan gyakorol, talán megvalósulhat a nagy álma, hogy ismert énekes legyen.

Szegfű Katalin

Fellépésen az Új Jövő Alapítvány támogatott lakhatást biztosító otthonaiban élők a telekgerendási idősek otthonában. Mikrofonnal a kezében Szukenyik Tamás

Szukenyik Tamás Miskolcon született, de az őt és testvéreit elhanyagoló, rossz körülmények között élő szüleitől még nyolcéves kora előtt állami gondoskodásba került. Új élete Békésen kezdődött el, nevelőszülőknél, és csak ekkor kezdte meg a speciális általános iskolát. Az osztályokat sikeresen vette és végül szakmát is szerzett. Csakhogy sem az asztalos, sem a pék szakma nem volt a kedvére való. Ebből a nevelőszülői környezetből 2021 tavaszán lépett ki, szabadabb életre vágyva. Ekkor került el az Új Jövő Alapítvány mezőmegyeri Új Jövő Házába, támogatott lakhatásba. Csakhamar munkát kerestek neki, napi hat órában takarítóként dolgozik a kórházban. Az alapítvány vezetői, Tira Rozália és Opauszki Róbert felismerve, hogy Tamás torkában milyen kincs, ösztönös tehetség rejlik, beíratta a Premier Művészeti Iskolába, ahol a mai napig Bodó Vass Éva énektanárnő kezei között formálódik. Szolfézsórákat vesz, képezik az énekhangját, új dalokat ismertetnek meg vele. Fejlődéséről félévente vizsgán ad számot, és ez az alkalom a színpadra állás gyakorlását is szolgálja. Tanárai és mentorai dicsérik Szukenyik Tamás muzikalitását. Sokat fejlődött, magabiztosabb lett, hangját bátrabban ereszti ki. 

Az Új Jövő Alapítvány vezetői, különsen Tira Rozália bíznak benne és eddig sikeresen egyengetik útját a 24 éves, énekesi pályára készülő Szukenyik Tamásnak /Fotó: Szegfű Katalin/

– Kedvelem a magyar énekeseket, Caramelt, LL Juniort, és az olyan dalokat, melyeknek a szövege közel áll hozzám. Nagy kedvenc LL Juniortól a Nem búcsúztál el és a Lélekdonor Carameltől, ezeket gyakran éneklem. A szövegeket első hallásra megjegyzem, a dallamot is könnyen idézem fel – mondta el hírportálunknak Tamás. Hozzátette, hogy a jövőben szeretne még több zenei műfajt megismerni és újabb dalokkal bővíteni a repertoárját. 

Hogyan látja önmagát 5 vagy 10 év múlva? Válasza egyértelmű: a színpadon állva szólóénekesként. Olyan művészként, aki sok embernek énekel és okoz örömet. Szereti a színpadról figyelni a közönség reakcióját. Tira Rozália például gyakran elérzékenyül a lírai dalokat hallgatva. Ennek a családi életet és elfogadó szeretetet, a belé vetett bizalmat csak későn megismerő fiatalembernek természetesen vágya az is, hogy egy napon családja legyen, gyermekeket neveljen fel, szép otthonban éljenek.

Ebben a mezőmegyeri családi házban 11, szintén hátrányokkal élő fiatal lakik együtt, mint egy nagycsalád. Mindenki dolgozik vagy tanul a mindennapokban, de a szürke hétköznapokat közös programok, kirándulások és nyaralások színesítik. Továbbá fellépések például az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) rendezvényein, vagy idősek otthonaiban. Ilyen fellépések alkalmával Tamás ragadja magához a mikrofont, lép az első sorba és énekel, míg a társai „vokáloznak” mögötte. 

A lakhatást adó otthonukban állatokat is tartanak,mások mellett vietnámi malacot, kecskét, tyúkot, emut, pávát. Tamás ebből a munkából szintén kiveszi a részét. Nem áll tőle távol, foglalkozott már hasonlóval, és mint mondja: „jól megérti magát a jószágokkal”.

– Talán 2023 lesz az áttörés éve. Szeretnék mielőbb eljutni egy tehetségkutató tévéműsorba, szeretnék sok fellépést és a legnagyobb vágyam, hogy valaki felfedezzen – mondja Szukenyik Tamás. Próbálkozik mostanában dalszövegírással is, mert fiatal kora ellenére sokat látott és átélt már a világból, bár az életnek inkább az árnyékosabb oldalát ismeri. Szeretné kiírni az érzéseit magából, mert azok a dalok a leghitelesebbek egy-egy előadótól, amelyekkel teljesen azonosulni tudnak. Egész élete alakulását, művészi hitvallását és alázatát figyelembe véve példaképe Caramel, akinek a sikerei motiválólag hatnak rá. 

A magánéletben olykor feszengő, gátlásos Szukenyik Tamás arca éneklés közben átalakul, kisimul és átadja magát a zenének. Láthatóan szeret előadni, számára a legjobb érzés, ha a szemek rá szegeződnek, és az arcokról érzelmek olvashatók le. Ezt szeretné a jövőben minél gyakrabban átélni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában