Sikeres pályázatok

2023.01.07. 11:56

Hárommilliárd forintból indulnak beruházások Sarkadon

Több beruházás ért véget tavaly Sarkadon – például tanuszoda épült, újraaszfaltozták a Nagykert utcát –, és továbbiak várhatók. Csak a TOP Plusz keretében beadott eredményes pályázatoknak hála közel 3 milliárd forintból indulhatnak és valósulhatnak meg a jövőben beruházások, a város minden területét érintve – ismertette dr. Mokán István.

Licska Balázs, [email protected]

Archív fotók: Fazekas László

A polgármester elmondta, hogy az elmúlt időszakban az irányító hatóság több sarkadi, a TOP Plusz keretében benyújtott pályázatot bírált el kedvezően. A korábbi döntésekkel együtt mindez azt jelenti, hogy csak ennek részeként közel 3 milliárd forint biztosan érkezik Sarkadra.

Rengeteg sarkadit érint, hogy fejlesztik a belterületi utakat, melynek eredményeként szilárd burkolatot kap a Csokonai, a Lehel, a Tölgyfa, a Tokai, a Sugár, a Balassi utca, valamint a Dózsa György, a Veress Sándor és a Honvéd utca egy-egy szakasza, minderre 372 millió forintot nyertek el.

A szociális célú városrehabilitáció ugyancsak tartalmaz útfejlesztéseket. Szilárd burkolatot kap a Munkás utca a Bihar és a Széles utca között, valamint újraaszfaltozzák a Hajdú utcát. A projekt keretében emellett kétlakásos szociális bérlakást alakítanak ki a Vasút utcában, gumiburkolatot kap a József Attila téri futballpálya, illetve fejlesztik a Kijáró utcai közösségi házat.

A 155 millió forintos turizmusfejlesztés ugyancsak több elemet foglal magában. Egyebek mellett kerékpárutat létesítenek a Körös és a Bihar utcák között, lineáris kilátót építenek az Éden tavak közötti területen, szelfipontot alakítanak ki az Éden-tó I.-nél, 100 négyzetméteres úszó stéget vásárolnak.

Tavaly nyáron kezdődött meg a vízelvezetők korszerűsítését célzó beruházás a Gyulai úton.

A helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek. Egyrészt 108 millió forintot kaptak arra, hogy a volt munkaügyi központ épületében családsegítő- és gyermekjóléti központot alakítsanak ki, másrészt 155 millió forintot arra, hogy fejlesszék mind a központi, mind az Anti úti orvosi rendelőt.

Emlékeztetett, a korábbi döntések eredményeként 40 millió forintból indulhatnak óvodai és 94 millió forintból bölcsődei fejlesztések, valamint 262 millió forintot nyertek el arra, hogy energetikailag korszerűsítsék a Bartók Béla Művelődési Központ épületét.

Egy közel 1 milliárd forintos, Élhető város elnevezésű projekt keretében ugyancsak számos beruházást valósítanak meg. Többek között zöldterületet alakítanak ki, utcabútorokat helyeznek ki a polgármesteri hivatal és a Kossuth utcai általános iskola mellett, mely utóbbinál parkolókat ugyancsak építenek, illetve az autóbuszforduló környezetét szintén rendezik. Korszerűsítik az Ady Endre utcai és az Anti úti bicikliutak balesetveszélyes szakaszait. Emellett az Éden-tavaknál, az Éden Camp, valamint a Gyulai úti vendégház környezetében szintén lesznek munkálatok, illetve fejlesztik a Kossuth kertet és a Kálvin téri parkot is.

Egy TOP-os, 350 millió forintos beruházás most van folyamatban. Az újteleki városrészen fejlesztik a csapadékvizet elvezető rendszereket, közel 2000 méteren zárt csatornát alakítanak ki, 1131 méteren a földmedrű nyílt árkokat teszik rendbe, 200 méteren pedig burkolt, nyílt árkot építenek. A munkák érintik a Gyulai utat, a Batthyány, az Iskola, a Lehel és a Kálvin utcákat, valamint a Kálvin teret. Egy szintén TOP-os fejlesztés részeként, 300 millió forintból pedig majd az óvodákat fejlesztik, például tornaszobával bővítik – ez a beruházás az idén indulhat.

Megújulnak a város körüli utak

Fontosnak nevezte dr. Mokán István, hogy megújulnak a Sarkad környéki állami utak. Gyula felé tavaly rendbe tették a Fekete-Körösön átívelő hídtól kezdődő 2,6 kilométeres szakaszt. A jövőben pedig megújulhat a Fekete- és a Fehér-Körösök közötti, eddig fel nem újított szakasz. A tervek között szerepel a Sarkad és az országhatár közötti közút rendbe tétele is, két ütemben: előbb a város és a VÉDA-kapu, majd a VÉDA-kapu és az országhatár között.

Óriási eredménynek titulálta, hogy meghosszabbítanák az M44-est, amellyel megteremthetik a Békéscsaba és Nagyszalonta közötti 2x2 sávos közúti kapcsolatot. A gyorsforgalmi román oldalon becsatlakozna a Nagyvárad és Arad között 2026-ra megépülő sztrádába. Az M44-es folytatása Békéscsaba irányából Békés alatt, Doboz felett és Sarkad felett húzódna, ami azt jelentené, hogy Sarkadon a Sarkadkeresztúri út végén azonnal fel lehetne hajtani a gyorsforgalmira. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában