Többnapos képzés

2023.01.03. 15:58

Az angoloktatás finn módszerét ismertetik Békéscsabán

A finn módszert igyekeznek meghonosítani itthon az angol nyelv oktatásában. Erről szól az az európai uniós projekt, amelynek keretében Békéscsabán, a Széchenyi-ligeti látogatóközpontban egy többnapos képzésen, benne előadásokon és műhelymunkákon vesz részt több mint egy tucat szakember.

Licska Balázs [email protected]

Előadásokon és műhelymunkákon vesz részt több mint egy tucatnyi magyarországi angoltanár

Fotó: Bencsik Ádám

A magyarországi Alteredu Nonprofit Kft. és a finnországi EduCluster Finland egy Erasmus+ projekt kapcsán azt a célt tűzte ki, hogy meghonosítsák a finn módszert az angol nyelv magyarországi oktatásában – ismertette Püski Edit, a projekt magyarországi projektmenedzsere. Hozzátette: más a finnországi pedagógusképzés, más a kultúra és a szemlélet sok tekintetben, vannak azonban olyan metszéspontok, amelyek alapján érdemes az ottani és világszerte elismert módszert ide elhozni.

Az ötnapos békéscsabai képzés során a több mint egy tucat magyarországi, valamint indonéziai és dél-afrikai oktató előadásokon és műhelymunkákon vesz részt.

Ezeken a foglalkozásokon lényegében megélik azt is, hogy a finnek miként dolgoznak együtt az angol nyelv elsajátítása érdekében a gyermekekkel. Emellett a projekt fő partnerein kívül a Finn ÉlményMűhelytől dr. Fenyvesi Kristóf, valamint a Finn mintától Tuba Orsolya ismertetik az északi módszertanokat, akik egyenesen Finnországból érkeztek. 

Püski Edit projektmenedzser hozzátette, hogy idén elutaznak Finnországba is több magyarországi szakemberrel, ahol többek között intézményekbe látogatnak el, megtapasztalva azt, hogy az ottani oktatók mit és miért tesznek. Majd a módszert – a helyi sajátosságokat figyelembe véve, azaz adaptálva – elhozzák Magyarországra.

Sanna Nummela: az északi országban a szülők nagy bizalommal fordulnak a pedagógusok felé.

Sanna Nummela, a finn partner, az EduCluster Finland szakembere, egyben a projekt finn projektmenedzsere elmondta, hogy az északi országban a szülők nagy bizalommal fordulnak a pedagógusok felé, tisztában vannak azzal, hogy úgy tanítanak, ahogy az szükséges, ahogy az a legmegfelelőbb a gyermekeknek. Az ennek köszönhetően nagy önállósággal is rendelkező szakemberek pedig kizárólag egyetemi végzettséggel állhatnak katedrára, főiskolaival nem.

Jelenségalapúnak nevezte a finn oktatást. Ami például azt jelenti, hogy megfigyelik az időjárást, és ezt több tantárgy szemszögéből is igyekeznek boncolgatni, a matematikától a biológián, a kémián keresztül az angol nyelvig, a művészetekig.

Azt ítélik fontosnak, hogy a fiatalok lássák az összefüggéseket, hogy mélységében értsék meg a dolgokat. Nem a memorizálás a lényeg, hanem az, hogy tanítsák meg őket tanulni, és hogy olyan képességekkel, készségekkel ruházzák fel őket, amelyek a sikerességhez kellenek.

– A siker pedig nem a pénzt jelenti – hangsúlyozta Sanna Nummela, hozzátéve, a sikerességet a boldogság jelenti, az, hogy a fiatal később megleli az örömöt a saját döntéseiben, a maga által választott hivatásban, amely lehet akár orvos, akár autószerelő is. A finn szakember aláhúzta, hogy az iskola az alapértékeket igyekszik megadni a tanulóknak, a finnek számára nagyon fontos a család, a barátság, a közösség, a természet és maga az ország és annak hagyományai, örökségei.

Mentorhálózatot is kiépítenek

Püski Edit hangsúlyozta, hogy a projekt eredményeit, a foglalkozások tartamát, a finn módszert egy honlapon közzé is teszik, így azokat bárki megismerheti majd. A projektmenedzser hozzátette: ez azért is fontos, mert a tervek szerint egy mentorhálózatot építenek ki az angol nyelvtanároknak. Ennek köszönhetően egy olyan közösséget hoznak létre, amelynek keretében az angol nyelv oktatásával kapcsolatos gondolatokat, újdonságokat, ismereteket naprakészen meg lehet egymással osztani. Így pedig az információk hamarabb beépíthetők az oktatásba, mint a megszokott módokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában