Számvetés

2023.01.10. 16:58

Ötvenöt kilométert újítottak fel tavaly Békésben

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában tavaly a megváltozott gazdasági környezet ellenére is jelentős mennyiségű útfelújítási munka valósult meg hazánkban. Külső kivitelezők 960 kilométernyi állami utat teljes körűen, míg a közútkezelő saját gépláncaival 800 kilométernyi mellékutat újított fel. 2023 tavaszától pedig további 130 kilométernyi, már megkezdett felújítás folytatódik. Békésben mintegy 55 ezer méter utat újítottak fel 2022-ben.

Papp Gábor [email protected]

Fotó: Shutterstock illusztráció

2010 óta összesen közel 8000 kilométernyi útfelújítást végeztek el a kivitelezők állami beruházásokon keresztül. Ebből csak 2022-ben mintegy 960 kilométernyi, főleg mellékúti szakasz volt érintett – mondta el Bartal Tamás, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Igazgatóságának elnöke.

– A 2022-es beruházások összértéke meghaladja a 185 milliárd forintot, amit döntő többségében a hazai költségvetési források biztosítottak. Bár az elmúlt nyár végén az állami beruházások felfüggesztésére került sor, és jelenleg az előkészítés alatt álló projekt megvalósításának menetrendjének újraütemezésén és felülvizsgálatán dolgozunk, kijelenthető, hogy nem hagyunk félbe beruházásokat, így a tavaly elkezdődött, de még nem befejezett projektek közül 2023 tavaszán további 130 kilométernyi úton folytatódnak a kivitelezések. 

Békésben mintegy 55 ezer méter utat újítottak fel 2022-ben /Illusztráció: MW/

A Magyar Közút az elmúlt években jelentős gép- és eszközbeszerzési programot valósított meg, hogy még hatékonyabban tudja végezni az üzemeltetési és fenntartási feladatait.

2022-ben többek között 20 új teherautót, a Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően két komplett aszfaltozó gépláncot, aszfaltterítő finishert, úthengert, emulziószóró berendezést, nyergesvontatót és trélert, valamint 10 univerzális munkagépet, 3 oszlopverő gépet, 14 darab ütközési energiaelnyelő eszközt és további számos kisebb-nagyobb adaptert, célgépet szerzett be mérnökségei számára.

A Magyar Közútnál kérdésünkre megerősítették, tavaly Békésben mintegy 55 kilométer, vagyis 55 ezer méter út újult meg. A Magyar Falu Programban, hazai forrás felhasználásával külső kivitelező bevonásával 14 ezer 175 méter, szintén a Magyar Falu Programban saját kivitelezésben 13 ezer 80 méter, a kiemelt társadalmi igények megvalósítása projektekben 17 ezer 945 méter, míg a TOP Maradványból, uniós forrásokból 9764 méter út felújítása valósult meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában