1958-ban földgázkincsre leltek

2022.12.17. 09:42

Olajbányászok koszorúztak Békés megye négy emlékművénél

Olajbányászok kis csapata gyülekezett pénteken, a Kaszaperi út mellett, az emlékműnél. Koszorút helyeztek el annak tiszteletére, hogy elődeik munkája nyomán, 1958 októberében földgázkincsre leltek.

Cs. I.

Fotó: A szerző felvétele

Szent Borbála a bányászok védőszentje is. A veszélyes munkát végző mesteremberek a katasztrófák megelőzése érdekében fohászkodtak a szenthez, a bányászok a robbantási munkálatok megkezdése előtt kérték Borbála közbenjárását biztonságuk érdekében. Borbála napja decemberben van. Kiss Bálint kardoskúti főszervező elárulta, ennek tiszteletére összefogtak, ellátogattak a négy emlékműhöz (a tatársáncihoz, a kardoskútihoz, a battonyaihoz és az orosházihoz is).

– Védőszentünk napjához kapcsolódóan tisztelgünk elődeink emléke előtt. A békési régióban dolgozó kollégák összefogtak, s együtt meglátogatjuk mind a négy helyszínt, és koszorút helyezünk el – tájékoztatott a főszervező.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában