Dr. Tímár Tamás

2022.12.13. 20:32

Földrengés utáni mentést szemlézett Portugáliában a békéscsabai őrnagy

Szakértőként, a minősítő, értékelő csapat tagjaként vett részt a napokban Lisszabonban egy nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlaton a békéscsabai dr. Tímár Tamás tűzoltó őrnagy, a Békés megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársa. A gyakorlat feltételezése szerint egy földrengés, majd egy azt követő cunami sújtotta a portugál fővárost.

Licska Balázs, [email protected]

Szakértőként, a minősítő csapat tagjaként vett részt Lisszabonban egy nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlaton dr. Tímár Tamás (jobbról harmadik).

Épületek dőltek össze, károsodott az infrastruktúra, rengetegen megsérültek. Portugália pedig nemzetközi segítséget kért hivatalosan az Európai Uniótól – ismertette dr. Tímár Tamás, hogy mi volt az európai uniós gyakorlat feltételezése, amelyen az ENSZ úgynevezett INSARAG-minősítését szerezte meg Észtország csapata. Az észtek mellett, velük szorosan együttműködve dolgozott két spanyol és egy német gárda is a terepen.

Az ENSZ pedig egy nemzetközi szakértői csapatot küldött, amelynek tagjai folyamatosan nyomon kísérték, hogy a csapatok az irányelveknek, a szabályoknak megfelelően ténykednek-e. 

Ebben a bizottságban kapott helyet egyetlen magyarként dr. Tímár Tamás, mellette volt három francia, egy-egy brit, holland, svájci, osztrák, török és indonéz szakember is. Őket pedig segítette és figyelte az ENSZ INSARAG titkárságának nagykövete, egyik főnöke, az elismert szakértő, Winston Chang.

Az ENSZ INSARAG titkárságának nagykövetével, Winston Changgal is találkozott a békéscsabai tűzoltó őrnagy.

A szakértők 166 szempont alapján értékelték az észt csapatot. Volt, aki az egészségügyi ellátást, volt, aki a kutatást és mentést, volt, aki a logisztikát figyelte és minősítette, dr. Tímár Tamás a kutatást és mentést, a logisztikát és a menedzsmentet szemlélte. A 166 szempont közül példaként hozta fel: többek között nézik, hogy a csapat és a tagjai rendelkeznek-e a szükséges dokumentumokkal; hogy feltöltik-e az aktuális információkat a megfelelő felületre; de ugyanúgy azt is figyelik, hogy az előírásoknak megfelelően hatolnak-e át egy 20 centiméteres vasbetonon.

Elmondta: a portugálok rendkívül élethű terepet, pályát és pályaelemeket rendeztek be, a sérülteket pedig élő emberek játszották el. 

A portugálok rendkívül élethű terepet rendeztek be.

Érdekességként megemlítette: volt, hogy 82 méter magasból, a lisszaboni Krisztus király-szobor monumentális talapzatáról mentettek sérültet alpintechnikával; volt, hogy egy szűk lyukban, a romok között azonnali beavatkozást hajtottak végre, amputáltak – ezt egy sertéslábbal játszották el. Azt is gyakorolták, hogy mi történne, ha utórengés következne be – a jelzést követően rögtön evakuálták a beavatkozókat a kárterületről.

A portugáliai gyakorlaton észtek, spanyolok és németek dolgoztak együtt.

A tűzoltó őrnagy hangsúlyozta, hogy a terepen az egyik legfontosabb az, hogy az egyes csapatok képesek legyenek egymással szót érteni és együttműködni. Ebben ugyancsak kiválóan vizsgáztak az észtek, ugyanis a sérültek keresésénél együtt dolgoztak a németek kutyáival, a felderítésnél pedig a spanyolok drónos egységével.

– Olyan kollégákkal dolgozhattam együtt, akik korábban több gyakorlaton vettek részt minősítőként, így sokat tanulhattam tőlük – mondta dr. Tímár Tamás. 

Hozzátette: Magyarország hivatásos mentőszervezetének, a HUNOR-nak a tagjaként eddig csak beavatkozóként volt lehetősége betekinteni abba, hogy milyen egy minősítő gyakorlat. Most a másik, a megfigyelők és az értékelők oldalát is megtapasztalhatta. Emellett találkozott régi ismerősökkel és újabb kapcsolatokra is szert tett az összesen négyszázötven résztvevővel lezajlott egyhetes gyakorlaton.

A bizottságban helyet kapott egyetlen magyarként dr. Tímár Tamás.

Fontos tapasztalatokat szerzett

A mentőszervezetek az ENSZ INSARAG-irányelvei szerint szerezhetnek nemzetközi minősítést könnyű, közepes és nehéz kategóriában. Magyarország két mentőszervezettel rendelkezik: a közepes minősítésű HUSZÁR önkéntesekből áll, de a vezetésében hivatásos állományúak kaptak helyet; a nehéz kategóriába tartozó HUNOR – amelynek dr. Tímár Tamás is tagja – pedig szinte csak hivatásos állományúakból áll, de itt is segítik a munkát önkéntesek. A szakember elmondta: a HUSZÁR-ra 2023-ban, a HUNOR-ra 2024-ben vár minősítő gyakorlat a tervek szerint. Azokat, amiket Portugáliában tapasztalt, be lehet majd építeni mind a két mentőszervezet felkészülésébe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában