Együttműködés

2022.12.16. 15:32

A közös munkát veszi sorba az agráriumért Kondoroson aláírt megállapodás

Megerősítette együttműködését a Békés Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezete. Az erről szóló megállapodást pénteken írta alá ünnepélyes keretek között dr. Takács Árpád megyei főispán és Kozsuch Kornél, az agrárkamara megyei elnöke a kondorosi művelődési házban. A rendezvényen hagyományteremtő szándékkal átadták a Békés Megye Agráriumáért elismerő okleveleket is.

Nyemcsok László [email protected]

A megállapodást dr. Takács Árpád (balra) és Kozsuch Kornél írta alá, mellettük Ribárszki Péter

Fotó: Lehoczky Péter

A 2017-ben kötött együttműködést újította meg a kormányhivatal és a NAK. Dr. Takács Árpád és Kozsuch Kornél egyaránt kiemelte, a megállapodás célja, hogy hozzájáruljanak a Békés megyei termelők helyzetének javításához, a gazdaságok versenyképességének növeléséhez, a generációs megújulás támogatásához, a vidéki térségek gazdaságának élénkítéséhez. Ezek mellett az élelmiszer-minőség védelméhez, Békés megye foglalkoztatottságának és népességmegtartó erejének növeléséhez is.

Az elismerést átadók, valamint a kitüntetésben részesültek, (balról) dr. Takács Árpád, Prohászka Béla, dr. Tirják László, Sarusi-Kis Tamás, Dénes József, Pusztai József és Kozsuch Kornél
Fotós: Lehoczky Péter

Házigazdaként Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere elmondta, örül annak, hogy ismét egy ilyen rangos eseménynek adhat otthont a város. Hangsúlyozta, Kondoros erős agráriummal bír, klasszikus mezőgazdasági település.

Kozsuch Kornél kitért arra, ebben a nehéz, aszályos évben is igyekeztek a kormányhivatallal együtt segíteni a gazdáknak, amiben csak tudtak. Ilyen volt például, amikor a kukorica javát le kellett silózni, mert szemes termés nem, vagy minimális lett volna. A helyszíni szemlét – ami szükséges a kárenyhítés igényléséhez – a főispán kezdeményezésére, vele egyeztetve felgyorsították, hogy mindenki időben silózhasson. Dr. Takács Árpád hozzátette, gyorsan kellett alkalmazkodni a helyzethez, hiszen ennyi aszálykár miatti kérelmet még nem nyújtottak be, de sikerült megoldani a problémát, például átcsoportosításokkal. Elsőként Békésben lépték ezt meg, de aztán országosan is átvették.

A NAK megyei elnöke hangsúlyozta, a megállapodás nem a fióknak készült, hanem a közös munkát veszi sorba a gazdálkodók érdekében, hogy minél könnyebben és eredményesebben termelhessenek. A kormányhivatal több főosztálya is rendszeres kapcsolatban áll a gazdákkal, eljárnak ügyeikben.

A megyei főispán kiemelte, valóban számos területen dolgoznak együtt a mezőgazdaságért, az agráriumból élőkért. A 13 177 egységes kérelemnek a kétharmadát az agrárkamara falugazdászai nyújtották be, segítve ezzel is a gazdálkodókat. A kérelmek 450 ezer hektárt fedtek le. Az előlegfizetés október 16-ától november 30-áig tartott, és ezen időszak alatt összesen 28 milliárd forintot kaptak a gazdák.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő zárszavában hangsúlyozta, roppant fontos a gazdák számára, hogy közösen mellettük áll és segít a kormányhivatal és az agrárkamara. Az aszály idén próbára tette a mezőgazdaságot, remélhetőleg a jövő év sikeres lesz. Herczeg Tamás elmondta, a földbe vetett hit és a földbe vetett mag határozza meg a gazdák cselekvéseit.

A rendezvényen Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Kovács József országgyűlési képviselő is üdvözölte az együttműködési megállapodás megerősítését.  

Rangos elismerést kaptak

Hat kategóriában ítélte oda közösen a megyei kormányhivatal és a NAK a  Békés Megye Agráriumáért elismerő oklevelet. Agrárképzés-agrárigazgatás kategóriában prof. dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora kapta az elismerést, de ő személyesen most nem tudta átvenni a kitüntetést. Az élelmiszeripar-gasztronómia területén Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, agrárinnováció, környezet- és természetvédelem kategóriában dr. Tirják László, a  Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója érdemelte ki az oklevelet. Ugyanezzel a kitüntetéssel ismerték el az állattenyésztőknél Sarusi-Kis Tamásnak, a FirstFarms Hungary Kft. ügyvezető igazgatójának, növénytermesztésben Dénes Józsefnek, a Kiscsákói Kft. ügyvezetőjének, a NAK szántóföldi, növénytermesztési és beszállítóipari osztálya korábbi elnökének, kertészetben Pusztai Józsefnek a Medifruct Kft. ügyvezetőjének a munkáját.

Az elismerések átadását követően látványfőzést tartottak, és az ott készült ételekkel kínálták meg a vendégeket. Dr. Takács Árpád újkígyósi aprópecsenyével, Prohászka Béla vietnámi jérceraguval, Kozsuch Kornél kondorosi finomfalatokkal, Csonka Zsolt, a Kondorosi Csárda ügyvezetője pedig a csárdagazda kedvencével rukkolt elő.   

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában