Program

2022.11.27. 20:28

Több mint ötezer háztartás igényelt hatósági áras tűzifát Békésben

A tűzifa programra Békés megyében a meghirdetés óta összesen 5400 háztartás nyújtotta be igényét. Az igénylők 94 százaléka keménylombos tűzifát szeretne vásárolni, és a kollégák jelzése alapján mintegy kétharmaduk nem az idei télen szeretne a fával fűteni – tájékoztattott Fazekas József, a DALERD, a Dél-Alföldi Erdészeti Zrt. vezérigazgató-helyettese. A társaság jelenleg a megyében három átadási pontot üzemeltet, és további kettő megnyitását tervezi.

Papp Gábor, [email protected]

Eddig mintegy 6700 köbméter tűzifát adtak át az igénylőknek a program keretében /Fotó: MW/

A hagyományosan tűzifával fűtő vevőink már legkésőbb nyáron beszerezték az idei tüzelőt. Jól mutatja ezt, hogy már a program meghirdetése előtt másfélszeresére nőtt a lakossági tűzifa értékesítésünk a korábbi évek hasonló időszakához képest – tájékoztatta hírportálunkat megkeresésünkre a szakember. Mint kiemelte, a program keretében igényelt mennyiség több mint kétszerese a DALERD Zrt. Békés megyei éves tűzifa termelésének.

– Mivel Békés megye az ország legkevésbé erdősült megyéje, ilyen mértékű igény kiszolgálása helyi termelésből nem lenne megoldható – tette hozzá vezérigazgató-helyettese. – Ezért az Agrárminisztérium intézkedése alapján a Dunántúlon működő állami erdőgazdaságoktól történik átszállítás a megyébe vasúton és közúton. Az átszállított keménylombos tűzifa értékesítésére jelenleg a megyében három átadási pontot üzemeltet társaságunk, és további kettő megnyitását tervezi. Emellett saját fakitermelésből erdei rakodóin is értékesíti a faanyagot cégünk az igénylők felé. A kérések kiszolgálása az igénylés sorrendjében történik az átadási helyhez közeli felhasználók felé. Eddig mintegy 6700 köbméter tűzifát adtak át az igénylőknek a program keretében. A megvásárolható tűzifa hazaszállítása, és a saját fűtőberendezéshez szükséges méretűre való feldarabolása a vevő feladata.

Igyekszünk segíteni szabad kapacitással rendelkező fuvarozók, illetve helyi gépi rakodás közvetítésével a vevők felé – fogalmazott Fazekas József. Mivel a rendelkezésre álló tűzifa jellemzően 2 méter hosszúságú, és 20-70 centiméteres vastagságú, annak kézi erővel való mozgatása, illetve saját utánfutós elszállítása nem megoldható.

Mint arról korábban hírportálunkon is beszámoltunk, az első tűzifa-szállítmányok még október elején érkeztek be Békés megyébe, és az eltelt mintegy másfél hónapban osztották ki az említett 6700 köbmétert a vásárlók között.

A tűzifaprogramot az energia veszélyhelyzet megoldása érdekében indította a kormány. Célja, hogy a háztartások maximált áron juthassanak tűzifához, és kiválthassák vele akár a gázfűtést is. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján. Aki ilyen módon igényel fát a tűzifaprogram keretében az garantáltan a hatósági áron fogja azt megkapni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában