Bevetésre készen

2022.11.10. 15:58

Téli üzemre váltott a Közút Békésben is – videóval

Csütörtökön reggel 7 órától a Magyar Közút Békés megyei igazgatósága is átállt téli üzemmódra. Ennek részeként huszonnégy órában, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak majd a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, illetve koordinációján.

Papp Gábor [email protected]

Czikó Lajos és Kudlák Tamás készen áll az előttünk álló télre /Fotók: Für Henrik/

Cserkúti András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés megyei igazgatója a téli átállással kapcsolatos csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a szokásos téli gépszemléket a héten lefolytatták, amelyek eredményesek voltak. A gépek, eszközök és adapterek rendeltetésszerűen működnek. A szakember kiemelte, az előkészületek részeként a védekezéshez szükséges anyagokat teljeskörűen beszerezték, az olvasztó- és érdesítő anyagok az egyes mérnökségi telephelyeken a szükséges mennyiségben rendelkezésre állnak. Kifejtette, a téli szolgálatot csütörtökön reggel 7 órakor megkezdték, ami jelenleg ügyeletet jelent, ugyanakkor az időjárási helyzet függvényében a szükséges fokozatváltásokat azonnal meg fogják tenni.

Hunya Péter üzemeltetési és fenntartási osztályvezető elmondta, szeptember 1-től a gyorsforgalmi utak jelentős része koncessziós üzemeltetésbe került, így az M44-es gyorsforgalmit sem a Magyar Közút működteti. 

Kitért arra, hogy a téli üzem kezdetéig a Magyar Közút minden évben számos feladatot végez el, amelynek jelentős részével már elkészültek. Ennek során mindig pótolják az úttartozékokat, és biztosítják azok láthatóságát, felkészítik a burkolatot és padkát a téli üzemeltetésre, eltávolítják a közút területén lévő hóakadályt okozó növényzetet, illetve ideiglenes hóvédműveket helyeznek el, a megyében 12 kilométeren.

Egy-egy munkagépre 40-50 kilométernyi terület jut.

November 10-ig ugyancsak elvégezték a személyzet és a gépek felkészítését, valamint a szükséges anyagokat is biztosították. A téli tisztán tartás gépi eszközeit előkészítették, az adaptereket felszerelték, a gépszemléket megtartották, és a téli munkában résztvevők oktatása is befejeződött.

Békés megyében a közút kezelésébe 1476,066 kilométer országos, a településeket összekötő fő- és mellékút, illetve azok településeken átvezető szakaszai tartoznak.

Az Országos Közutak Kezelési Szabályzata (OKKSZ) a közutakat több rendszerbe sorolja a síkosság elleni védekezés tekintetében. Az őrjáratos utakon a védekezés az út teljes hosszában és szélességében történik. A rajonos utakon a védekezés csak az út veszélyes részeire terjed ki.

A fehér utak kis forgalmú utak, vagy környezetvédelmi területeket érintő szakaszok, amelyeken síkosság-mentesítést nem, csak hóeltakarítást kell végezni. 

A megyében 417,087 kilométer őrjáratos, 889,239 kilométer rajonos, illetve 169,740 kilométer fehér út található. A közút feladatai közé tartozik a síkosság-mentesítés, a hóeltakarítás, a hófúvás által okozott akadályok megszüntetése. A Békés megyei igazgatóság rendelkezésére harminc kombinált gép, nyolc rakodógép, három hómaró, négy oldalhószóró és egyéb eszközök is tartoznak.

Monori László, Polgár Tibor, Kudlák Tamás és Czikó Lajos bevetésre készen.

Hunya Péter szólt arról, hogy 5100 tonna útszóró só, 16,864 tonna kalcium-klorid granulátum, 73 ezer 80 liter kalcium-klorid oldat és 170,665 tonna érdesítő anyag áll rendelkezésre. Több mint 12 kilométeren hófogó rácsokat helyeznek ki, közel 3 kilométeren pedig hóvédő erdősávok segítik a védekezést. Az osztályvezető kiemelte, igyekeznek a síkosság kialakulását megelőzni, aminek érdekében szükség esetében kis mennyiségű sóval, a környezetvédelmet is figyelembe véve hajnalban megelőző szórást végeznek.

A megyében emellett 134,8 kilométer külterületi kerékpárutat is üzemeltetnek, arról is gondoskodnak.

Ütemezetten dolgoznak az utakon

A téli védekezés az utak szolgáltatási osztályba sorolása alapján történik, nem egyszerre, hanem ütemezetten tudnak dolgozni. Síkosságmentesítést őrjáratos és rajonos utakon, hóeltakarítást valamennyi szakaszon végeznek.

Hunya Péter hangsúlyozta, minden rendelkezésre álló erőforrásukkal azon dolgoznak majd, hogy a biztonságos közlekedés feltételei folyamatosan adottak legyenek. Előfordulhatnak olyan időszakok, amikor a folyamatos munkavégzés mellett is téliesebb útviszonyok lesznek. 

Egy-egy munkagépre 40-50 kilométernyi terület jut, amelyre adott esetben többször is vissza kell térni folyamatos havazás esetén. Egy-egy munkagép fordulatköre 2-5 óra, ennyi idő alatt újra havas lehet a burkolat. Folyamatos hóekézésre nincs lehetőség, azt akkor tudják elkezdeni, ha a lehullott hó vastagsága eléri a mintegy öt centis vastagságot. A téli üzem november 10-től március 15-ig tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában