Emlékplakettek

2022.11.09. 12:20

Szónoklatukkal is elkápráztatták a zsűrit a békéscsabai diákok

Emlékplakettet és különdíjat hoztak el a közgés diáklányok az „Édes anyanyelvünk” verseny Sátoraljaújhelyen megrendezett döntőjéről.

N. Sz.

Hrubecz Zorka és Máté Petra a sikeres verseny után

Szakgimnáziumi kategóriában Máté Petra és Hrubecz Zorka képviselte a Sátoraljaújhelyen megrendezett „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny országos, Kárpát-medencei döntőjén Békés megyét. A Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum tanulói eredményesen szerepeltek; a tizenkettedik évfolyamos, Tóth Jánosné által felkészített Máté Petra „Széphalom” emlékplakettet, a tizenegyedikes, Egeresiné Vas Ildikó irányítása alatt szárnyakat bontogató Hrubecz Zorka pedig különdíjat kapott. A diákok elmondták, negyvennégyen „szálltak ringbe”, a verseny írásbeli és szóbeli fordulóból állt. Egy nyelvtan feladatlap kitöltése után egy rövid szónoki beszédet kellett megtervezniük és a közönség előtt előadniuk. Az utóbbi feladat négy témája közül mindketten a „Fogadjuk örökbe egy nagymamát, vagy nagypapát!” felhívást választották.

– Huszonöt perc volt a felkészülési idő, majd három perc a szónoklatunk. Nekem nagyon szoros a kapcsolatom a nagyszüleimmel, a mai napig sok időt töltök velük, így testhezálló volt a téma. Úgy éreztem, beszéd közben izgulok, de a tanárnőm szerint ezt szerencsére nem lehetett hallani – sorolta élményeit a jogi pályára készülő Hrubecz Zorka, aki írásbeli feladta pontszámával nem volt annyira megelégedve, de a végeredménnyel annál inkább. 

– Meglepett a különdíj, nagyon örültem – tette hozzá.

Máté Petra már az írásbeli fordulón a harmadik helyet szerezte meg, elmondása szerint a nyelvtani feladatokban mindig erős volt, most sem érezte nehéznek a feladványokat. A szóbeli megmérettetésen az utolsó sorszámot húzta, több mint két órát várt, izgult, mielőtt a hallgatóság elé lépett. Kiemelte, magyartanára a felkészülés során többször dobta mély vízbe, idegen osztályok előtt tartott beszédet az iskolában, ez sokat segített a lámpaláz leküzdésében. 

– Végül magabiztosan szerepeltem, kihoztam magamból a maximumot, ám ennyire szép eredményre én sem számítottam, büszkeséggel tölt el – részletezte Petra, akinek sokat adott a verseny. Rengeteg újat tanult, különleges élményeket szerzett. Kizökkent a komfortzónájából, új barátokra tett szert. Hozzátette, a Debreceni Egyetemen szeretne továbbtanulni, rendezvényszervezőnek készül. A szakmai tárgyakat – például turizmus, szállodai adminisztráció – már most németül tanulja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában