Csúcsdöntés

2022.11.11. 15:58

Rekordszámú mézminta érkezett a gyulai versenyre

Megtartották Az év kiváló magyar méze verseny elsőkörös, érzékszervi zsűrizését pénteken a gyulai civil szervezetek házában. A megmérettetésre érkezett nevezések ebben az évben ismét csúcsot döntöttek, 448 mintát küldtek be az ország egész területéről a versengésre.

Papp Gábor [email protected]

A versenyre idén 448 mintát küldtek be az ország egész területéről /Fotók: Für Henrik/

A legtöbb méz, 124 idén is akácból érkezett. Bár nem indult kedvezően az év, hiszen lehetett tartani a fagykároktól, viszonylag mégis jól sikerült az esztendő az akácmézek szempontjából – nyilatkozta lapunknak Árgyelán János versenyigazgató, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés megyei szaktanácsadója. Szintén sok minta érkezett hársból, amiből ugyancsak jó termés született, de összességében valamennyi kategóriában sok ínyencséget küldtek be a méhészek.

Tavaly közel 360 mintával vettek részt a versenyen az indulók, amiről a szervezők azt gondolták, hogy nagyon nehéz lesz túlszárnyalni. Idén azonban még az előző évinél is közel 25 százalékkal több mézet küldtek be a gyulai eseményre. A minden várakozást felülmúló 448 minta miatt a zsűri létszámát is megemelték, pénteken huszonhárman, méhészek, méhészettel foglalkozó szakemberek értékelték, illetve pontozták az ínyencségeket.

Árgyelán János kérdésünkre elmondta, a növekvő érdeklődésnek több oka is lehet. A méhészek meglévő és potenciális vásárlóik felé kommunikálhatják az elért eredményeket. Emellett pedig a mézpiac egy része jelenleg megállt, a hordós értékesítés nem megy, nincs felvásárlás, így az üveges eladások egyre jobban fel fognak értékelődni. Egy ilyen országos szinten elismert versengésen kivívott siker pedig erősítheti a marketinget is. Mindezeknek együttesen köszönhető, hogy a visszatérő versenyzők mellett nagyon sokan először vesznek részt a megmérettetésen.

A zsűri hét szempont alapján értékelte a beküldött mintákat.

A zsűri hét szempont alapján értékelt pénteken, vizsgálta a tisztaságot, a víztartalmat, a jellemző színt, a méz fajta szerinti illatát, az íztisztaságot, a csomagolást, valamint a harmóniát, illetve összbenyomást. A zsűri munkájában részt vett az idei mézkirálynő, a Békés megyei kötődésű Mohácsi Klaudia is.

A szervezők több kategóriát határoztak meg, eszerint repcemézeket, vegyes virágmézeket, akácmézeket, hárs- és selyemfűmézeket, napraforgómézeket, egyéb fajtamézeket, valamint mézkészítményeket értékelt a zsűri. 

Egy-egy minta pénteken a korábban említett szempontok alapján húsz pontot kaphatott, ami alapján kialakult egy sorrend. A legjobb mézeket ezt követően laboratóriumban vizsgálják majd, illetve egy kisebb szakértői gárda december 3-án újra értékeli majd azokat. 

A versengést immáron tizenharmadik alkalommal hívták életre.

Utóbbi két eredmény nyomán kialakul a kategóriánkénti rangsor, megszületnek a kategóriagyőztesek, amelyek közül kiválasztják Az év kiváló magyar mézét. Az eredményeket az idén immáron tizenharmadik alkalommal életre hívott Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztiválon hirdetik ki, december 10-én, szombaton 15 óra 30 perctől. A szervező Békés Megyei Méhész Egyesület az eseményt a Facebookon keresztül élőben közvetíti majd.

Az egyik legnívósabb versenynek tartják

Az év kiváló magyar méze versenyre az egész országból, annak valamennyi tájáról küldtek be mintákat, ami azt is mutatja, hogy a gyulai megmérettetés hazánk egyik legnívósabb ilyen jellegű eseményének számít.

Árgyelán János, az OMME Békés megyei szaktanácsadója kérésünkre kiemelte, a versengést immáron tizenharmadik alkalommal hívták életre, és folyamatos fejlődést érzékelnek.

– A termékek korábban is minőségiek voltak, ugyanakkor a csomagolás óriási utat tett meg. Mintegy másfél évtizede mindez még csak gyerekcipőben járt, mostanra azonban a csomagolások, a külcsín is minden esetben kifejezetten ízléses, ami fontos azért is, mert a vevők először a szemükkel döntenek – hangsúlyozta a szakember. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában