Izgalmas madárvonulás

2022.11.04. 12:09

Megleshetik a darvakat a kardoskúti Fehér-tónál

A hamisítatlan őszi idő, a rövidülő nappalok, a dércsípte hajnalok elhozták a mindig izgalmas madárvonulást a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira. A darvak is pazar látványt nyújtanak a naplementében, délutánonként. Aki részese akar lenni a látványnak, kilátogathat a helyszínre, a pusztába, szombatonként.

Cs. I.

Kiváló családi program a madarak megfigyelése

Fotó: Archív-fotó

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehér-tó részterületén október közepén a bíbicek száma elérte a majd kilencezret, elképzelhető, hogy ez már a vonulási csúcs. Darvakból is ugyanennyit számoltak. Mivel a kardoskúti Fehér-tóban idén ősszel elegendő víz van, így a madarak a szokásosnál hamarább megálltak itt. A partimadarak már túl vannak a vonulás csúcsán. A gulipánok elmentek, pajzsoscankókból és havasi partfutókból egyaránt 115 példányt számoltak a napokban. A ragadozó madarak közül a kék vércsék már október elején elmentek, feltűntek viszont az első kékes rétihéják és kis sólymok.

A tőkés récék száma 1500 fölé kúszott, a csörgőrécék 770-en, a kanalas récék 240-en, a fütyülő récék pedig csaknem százan voltak az október 19-i számláláskor. Nagy pólingokból eddig 80 példány volt a maximum, valószínűleg ez a vonulási csúcs.

Novembertől, szombatonként, lehetőség nyílik megfigyelni a naplementében a Fehér-tóhoz behúzó darvakat, szakvezetés kíséretében. Kardoskúton, a Sóstói-telep bejárójánál, a Lófogó-ér melletti kilátónál várják a szakemberek távcsövekkel e páratlan természeti látványosság iránt érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában