Békés megye

2022.11.06. 20:17

Madáretetés: könnyen veszélybe sodorhatjuk a vízi madarakat

A vízimadarak életmódja, különösen a hideg évszakra vonatkozó túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért etetésük egyaránt rossz a madaraknak, a környezetnek és az embereknek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra kéri a víz mellett sétálókat, kirándulókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat.

Beol.hu

Fotó: Pezzetta Umberto/MW

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Éppen ezért ennek – bármennyire nem szeretnénk is ezt hallani – semmi köze a madarak segítéséhez, éppen ellenkezőleg, tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli akár pusztulásra az állatokat – olvasható az egyesület honlapján.

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól, etetésük rendkívül rossz, mert rengeteg szenvedést okoz a madaraknak, súlyosan környezetszennyező és az emberi egészséget is veszélyezteti.

A vízimadarak etetése kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, ezek a madarak fagynak aztán jégbe télen.  Növeli a zsúfoltságot és a madarak közötti agressziót, fokozza a sérülésveszélyt és a fertőző betegségek, mindenekelőtt az emberre is veszélyes madárinfluenza terjedését.

Fotók: Kiss Annamarie/MW

A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, helyi patkányinváziót okoz, szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét. A hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen táplálék megbetegíti, akár röpképtelenné téve a madarakat.

Önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz, illetve rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket.

Az etetett madarak ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva az éhesnek tűnő, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket. A fagyok beköszöntével a madárlétszám a vonulásukat, kóborlásukat az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt megszakítókkal folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát. 

A növényevő vízimadarak etetése"öngyilkos" viselkedésváltozást okoz.

Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában