Környezetbarát közlekedés

2022.11.01. 20:09

Közösségi rollerek lepik el jövőre a békéscsabai utcákat - videóval

Jövőre ellephetik Békéscsabát a közösségi elektromos rollerek és kerékpárok, illetve bővül azon helyszínek száma, ahol biciklit lehet kölcsönözni. Ezek a fejlesztések hasznosak lehetnek egyrészt azoknak a helyieknek, akik bár reggel autóval mentek munkába, napközben nem szállnának kocsiba; másrészt turisztikai szempontból is.

Licska Balázs, [email protected]

Közösségi elektromos rolleres rendszert építi ki egy cég Békéscsabán, lesznek parkolópontok is /Illusztráció/

Forrás: MW

Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka elmondta, hogy Wenckheim turista- és kerékpárút egyik fontos helyszíne a Munkácsy Emlékház. Itt egy komplex pihenőhelyet alakítanak ki, ahol nemcsak kölcsönözni lehet majd a kerékpárokat, hanem akár szervizelni is. Egyébként most is lehet biciklit bérelni a városban több helyen, például a főtéri Tourinform-irodában – ott kapható roller is – vagy a Széchenyi-ligeti látogatóközpontban.

Hozzátette, jövőre kiépül Békéscsabán a CsaBi névre keresztelt, a fővárosi BuBira hajazó közösségi kerékpáros rendszer egy, a levegő minőségét javítását célzó projekt keretében, amelyre az önkormányzat nyert támogatást. Emellett egy cég közösségi elektromos rolleres rendszert alakít ki a városban, amely a közelmúltban, az autómentes napon be is mutatkozott.

Hangsúlyozta: ezek a fejlesztések egyrészt fontosak idegenforgalmi szempontból, hiszen azok a látogatók is bekapcsolódhatnak az aktív turizmusba és elmehetnek biciklis túrákra, akik nem hoztak magukkal kerékpárt. Másrészt a helyieknek is. Mert lehet, hogy valaki reggel autóval megy munkába, a napi ügyek intézéséhez, ahhoz, hogy pár száz vagy pár kilométert megtegyen a városban, nem szállna kocsiba. Így a beruházások a környezet védelme tekintetében is hasznosak.

Applikációval oldható fel a roller
Forrás: MW

A CsaBi közösségi kerékpáros rendszert öt állomással és összesen ötven biciklivel építik ki az úgynevezett Life projekt keretében, mindez várhatóan 2023 harmadik negyedévére készül el – ismertette a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita.

A dokkolókat a vasútállomásnál; a Petőfi utcában a Csaba Centernél; a városi sportcsarnoknál; a Lencsési lakótelepen a Pietro étteremnél; valamint Jaminában, a Madách utcai általános iskolánál helyezik ki. A helyszínek kijelölésénél fő szempont volt, hogy aki Békéscsabára látogat, az könnyen és gyorsan igénybe vehesse a szolgáltatást. Emellett az, hogy a nem közvetlenül a belvároshoz kapcsolódó városrészeket, mint a Lencsési lakótelepet és Jaminát is összekössék, továbbá az, hogy a bringák a városban helyi közlekedésre is használhatók legyenek.

Egy-egy állomás egy kezelőoszlopból és egy hozzá tartozó dokkolóból áll majd, amelyekhez a kerékpárok rögzíthetők, egy-egy dokkoló tizenöt biciklit tud fogadni. Alapvetően applikációval lehet igénybe venni a bringákat, amellyel könnyen beazonosítható az adott kerékpár helyzete, illetve a kölcsönzéshez kapcsolódó minden fontosabb információ. A biciklik az állomásokon vehetők fel, majd a bérlés befejezésekor azokat a dokkolók egyikében kell elhelyezni. A bérlés csak akkor ér véget, ha az adott kerékpárt csatlakoztatták a dokkolóhoz, ahol töltik is.

A beruházás során alapot és talapzatot készítenek az állomásoknak, illetve kiépítik a közműveket, majd felszerelik a dokkolókat a kölcsönző oszloppal, illetve beszerzik az összesen ötven kerékpárt. Ezekre várhatóan 2023 harmadik negyedévében kerül sor. Miután telepítették a rendszert, egy héten át tesztelik, és ha amint az sikeresen zárul, igénybe is vehetik az érdeklődők a szolgáltatást.

Applikációval oldható fel a roller

Jövő év tavaszától a Bird közösségi elektromos rollerei is elérhetők lesznek Békéscsabán – közölte Hudi Anett vezető menedzser. A járgányok használatához egy applikációra lesz szükség, amelynek letöltése után e-mail címmel és bankkártyával regisztrálni kell. A szolgáltatást szerinte egyszerű igénybe venni: a rolleren látható QR-kód beszkennelésével lehet feloldani a járgányt, majd elindulni vele. Feloldási díjat és percdíjat számláznak, de ha igény lesz rá, akkor bérletre is lesz lehetőség a későbbiekben.

Hozzátette, a tervek szerint a város több pontján lesznek elérhetők a közösségi elektromos rollerek. Az önkormányzattal közösen jelölték ki a működési zónát és ezen belül a parkolópontokat. Olyan működési modellben gondolkodtak, amelyet nem a káosz, hanem a rendezettség jellemez, és amely a közösséget szolgálja. Ennél a modellnél a járgányok használóinak mindig azt javasolják, hogy ellenőrizzék az applikációban azt, hogy a végcéljuk a működési zónán belül van-e, és hogy hol van hozzá a legközelebbi parkolópont.

 

Bicikliszerviz is lesz a Munkácsy Emlékháznál

Bár a beruházás egyes elemei hátravannak, elkészült a Wenckheim turista- és kerékpárút. Immár valamennyi megépült, felújított szakaszt forgalomba helyeztek, így a Békéscsaba és Szabadkígyós közöttit is – ismertette Szarvas Péter polgármester.

Pihenőhelyet alakítottak ki Gerlán a Wenckheim Károly téren, Pósteleken a pumpapálya mellett, a jaminai bányatavaknál, Szabadkígyóson a kastély környezetében, valamint a Munkácsy Negyedben a Munkácsy Emlékház udvarán, ahol szervizállomás is a biciklisek rendelkezésére áll. Immár kihelyezték az egyedi információs táblákat is a szakaszok mentén és a pihenőhelyeknél, amelyek segítenek a tájékozódásban és a Wenckheim család megismerésében.

Hat térfigyelő kamerát helyeznek ki – Gerlán, a Wenckheim Károly téren; Pósteleken a később kihelyezendő kronoszkópnál és a pihenőhelynél; valamint a jaminai bányatavaknál –, ez a munka folyamatban van. Emellett várhatóan év végéig közvilágítást, térvilágítást létesítenek a Lencsési út és Vesze között, az Élővíz-csatorna menti futófolyosó külterületi szakaszán; illetve a pósteleki sétányon és a pósteleki pumpapályánál. Továbbá Gerlán, a Wenckheim Károly téren az öntözéshez vízvételi helyek alakítanak ki, valamint az elaggott járdát is rendbe teszik jövőre.

Továbbá a tervek szerint jövő tavasszal kerékpárokat szereznek be. A bringákat a Munkácsy Emlékházban kialakított kölcsönzőben helyezik el, de egyeztetnek több békéscsabai szálláshellyel, hogy oda is kerülhessenek biciklik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában