Műhelymunka

2022.11.03. 09:14

Kortárs táncosok tartottak bemutatót Békéscsabán

Kortárstánc bemutatót rendezett a Premier Szakgimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Iskola szerdán este a Bartók Béla út 50. szám alatt található próbatermünkben. A eseményen a kortárs- és modern tánc szakos diákok engedtek betekintést műhelymunkájukba.

Gyemendi Réka [email protected]

Nagy Anna

Fotó: Lázár-Ács Dóra

A Premier Szakgimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Iskola az alapfoktól a felnőttoktatásig, nappali és esti tagozaton képezi a jövő muzsikusait és táncosait. Botta Tibor, a Békés Megyei Művészeti és Kulturális Egyesület vezetője, Nívódíjas mester táncpedagógus, koreográfus elmondta: mint minden művészképző intézményben, náluk is az alkotás, az önmegvalósítás az egyik legfontosabb eleme a képzésnek. Ismertette, hogy a múlt héten a Csaba Centerben rendezték meg a Premier Művészeti Pódiumot az iskola zenész és táncos diákjaival. Botta Tibor elárulta, hogy az ilyen fellépéseken a táncosok műhelymunkáját nem tudják teljes egészében bemutatni, ezért is szervezték meg a kortárstánc bemutatójukat. A szerdai rendezvényen az iskola tizenkét szakgimnáziumos tanulója lépett fel, melyet Lázár-Ács Dóra szervezett, az iskola kortàrs modern tànctanàra.

Kiss Tímea

Botta Tibor ismertette, hogy intézményük nem nagy létszámú, hiszen ahogy fogalmazott, a táncművészeti képzés struktúrája nem igényli, hogy tömegszintű legyen az oktatás, inkább a minőségen, a személyiségfejlesztésen és az egyéni önkifejezésen van a hangsúly. 

– A balett alapokon nyugvó tánckultúra, a modern kortárs tánckultúra a balettből fejlődött ki, és a kortárs táncművészet is így alakult ki. A balett kötöttségeit jelentős mértékben kitárva lehetővé válik az alkotás térben és időben, kontrollálatlanul. Azok a kötöttségek, amik a klasszikus balettnél megvannak, a modern tánctechnikában már jelentősen színesebbé váltak. A kortárs táncművészet a teljes szabadelvűség az alkotásban: olyan, mint a kortárs zene vagy képzőművészet, nincsenek korlátok. Ez olyan érték, ami különleges, újszerű, a lényege az állandó megújulás – fogalmazott a táncpedagógus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában