Interjú

2022.11.02. 06:35

Dr. Takács Árpád megyei főispán: ,,Itt adnék jövőt a gyermekemnek”

Egy közösség csak akkor tud fejlődni, ha összetart és összefog. Éppen ezért kiemelt cél, hogy megmaradásunk érdekében a megyét egy irányba vigyük – nyilatkozta hírportálunknak dr. Takács Árpád. Békés megye főispánjával az elmúlt és az előttünk álló időszak legfontosabb eseményeiről, kihívásairól beszélgettünk.

– Egy interjújában úgy fogalmazott, hogy katasztrófavédelmi szakemberként eltöltött éveiből az emberek tekintete maradt meg leginkább Önben. A kormányhivatal vezetőjeként is van arra lehetősége, hogy lássa a pillantásokat?
– Mindenképpen van, és kell is, hogy legyen. Az egyik nagy előnye ennek a munkakörnek, hogy rengeteg visszajelzés érkezik polgármesterektől, települési vezetőktől és olyan emberektől is, akik nem viselnek tisztséget. Nagyon sok a pozitív vélemény, de időnként persze kapok hideget-meleget is, ami egyébként természetes. S ha másként ugyan, mint a katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársaként, majd vezetőjeként, de ugyanúgy látom és keresem az emberek tekintetét egy-egy rendezvényen, egy-egy falu- vagy városnapon, ünnepségen, vagy például közfoglalkoztatási rendezvényeken. Látom és érzem, hogy büszkék arra, amit elértek, hiszen az elmúlt évtizedben a kis települések megtanultak újra élni, szinte a semmiből teremteni. Azért csak szinte, mert valójában őseik erejéből és hitéből építkeztek, építkeznek, és ezeken az alapokon olyan új dolgokat hoztak létre, amivel a városok és községek hosszú távú jövőjét is képesek biztosítani.

– Bár korábban is lehetett hallani, de talán az Ön retorikájában jelenik meg legerőteljesebben az egységes, összefogásra építő „Békés megye” gondolata. Miért tartja ezt fontosnak?
– Bár térségünk történelme jóval régebbre nyúlik vissza, de a Békés megye újratelepítése óta eltelt mintegy háromszáz év jelenti napjaink szempontjából a talán legfontosabb időszakot. Országos összehasonlításban is kicsit egyedülálló módon itt hat nemzetiség él együtt. Az elmúlt három évszázad pedig bizonyította, hogy ez a megye kitartó, képes együtt élni, együtt dolgozni. Békés megye egységességét azért is tartom fontosnak, mert egy közösség csak akkor tud fejlődni, ha összetart és összefog. Legfőbb célunk, hogy ezt a megyét éppen a megmaradásunk érdekében egy irányba tudjuk vinni. Ehhez szükség van a települési polgármesterek közösségépítő erejére, az országgyűlési képviselőkre és természetesen a kormányhivatalra, mint társadalomszervező funkcióval rendelkező szervezetre. 

Olyan nyitott hatóság szeretnénk lenni, amely képes reagálni a világ dolgaira, a valós élet valós problémáira keresi a válaszokat, és egységes, kiszámítható, professzionális közigazgatással intézi az emberek mindennapi ügyeit. A legfontosabb szerepük természetesen az itt élő embereknek van, hiszen ők tudnak leginkább hatni a környezetükre.

„Legfőbb célunk, hogy ezt a megyét a megmaradásunk érdekében egy irányba tudjuk vinni” 
Fotós: L. P.

– Gazdaságilag mindez kiegyenlítheti környező térségek, környező nagyvárosok meglévő előnyeit?
– Itt, az egykori Trianon előtti Magyarország közepén, egyben a mostani határ mentén Békés megye sajátosságai azt mutatják, hogy nem versenyeznünk kell más megyékkel. Békés megyét csak Békés megyéhez érdemes hasonlítani. A legjobb út, ha elsősorban magunkkal foglalkozunk, hiszen eltérő problémáink vannak, eltérő gazdasági szerkezettel rendelkezünk, más a vállalkozások struktúrája, és másként reagálunk a világ dolgaira, mint akár a közeli, akár a távolabbi térségek. El kell ugyanakkor hinnünk, hogy Békésben jó élni, hogy a megye természeti kincsekben és kulturális hagyományokban gazdag, a hat nemzetiség értékeinek összeadódása pedig megalapozhatja a jövőnket.

Emellett szükség van vállalkozásokra, és örömteli, hogy egyre több cég telepedik le nálunk.

A kormányhivatal a fiatalok helyben maradása érdekében összefogott a Gál Ferenc Egyetemmel, a Magyar Élet és Agrártudományi Egyetemmel, és hamarosan hasonló együttműködési megállapodást kötünk a Szegedi Tudományegyetemmel is, hogy esélyt adjunk, hiszen a tudás, a kiművelt emberfők jelentik a jövőt. A kiművelt emberfők közé ugyanakkor nem feltétlenül csak azok tartoznak, akik a felsőoktatásban tanulnak, hiszen egyre fontosabbak a jó és tájékozott, a változásokra reagálni képes szakemberek.

– Számos innováció fűződik a Békés Megyei Kormányhivatal nevéhez. Miért tartja fontosnak a folyamatos újítást, hogy ne mindig csak a megszokott utakat járják?
– A pun hadvezér, Hannibal Barcas azt mondta, hogy vagy találunk utat, vagy építünk egyet. Egyik sem egyszerű feladat. Mi a meglévő lehetőségeinkre építve igyekszünk a legszélesebb társadalmi bázist megteremteni, mert ez az alapja a kormányhivatal működésének. Ezért kötünk együttműködési megállapodásokat a szakmai kamarákkal, az érdekszövetségekkel, a felsőoktatási intézményekkel, az oktatási intézményekkel, illetve az önkormányzatokra és a civil szervezetekre is kiemelt partnerként tekintünk. 

Az újítások közül három-négy olyan dolgot emelnék ki, amelyben komoly előrelépést értünk el az elmúlt években. Ezek egyike az egységes jogalkalmazás, amely átlátható, és ugyanolyan döntési mechanizmus alapján működik Szeghalomtól Tótkomlósig a megye minden helyén.

Nagyon fontos lépés volt a Békés megyei gyermekvédelmi és gyámügyi protokoll kidolgozása, illetve az a széles körű együttműködés, amelyre folyamatosan törekszünk. Együttműködünk a gazdákkal, együttműködünk a vállalkozói szférával, hiszen nagyon fontos, hogy hatóságként ismerjük az üzleti nyelvet, és tisztában legyünk azzal, hogy a vállalkozások miként dolgoznak.

Ugyancsak fontos, hogy a vállalkozások szintén ismerjék a hatóság nyelvét és lehetőségeit, illetve olykor a korlátait is. Úgy gondolom, hogy egy főispán akkor fogja fel helyesen a szerepét, ha a gazdaság, a politika és a szakma között egyensúlyt képes teremteni. Ezen törekvések jegyében számtalan kiemelt beruházást vittünk végig új szemlélettel, mint integrált hatóság. Elég csak a Mezőhegyesi Ménesbirtok, az M44-es gyorsforgalmi, a Lőkösháza–Békéscsaba–Budapest vasútvonal vagy a Wenckheim-kastély fejlesztésére gondolni. 

Folytatva a sort, létrehoztunk munkacsoportokat, így a szakképzési, illetve a munkahelyek biztonságáért munkacsoportot. 

Utóbbinak is köszönhetően 20 százalékkal mérséklődött a munkahelyi balesetek száma Békés megyében, az elmúlt négy évben. Öt év alatt a közfoglalkoztatottak száma 16 ezerről hatezerre csökkent. Nagyon büszke vagyok a munkatársaimra, akikkel közösen megteremtettük a kormányhivatal egyenszilárdságát, megteremtettük annak a képességét, hogy veszélyhelyzeti üzemmódban tudjunk működni. Így a Covid-helyzetben a védelmi igazgatás rendszere úgy tudott teljesíteni, hogy összefogta a rendvédelmi szerveket, a honvédséget, az önkormányzatokat, az egészségügyi dolgozókat, a háziorvosokat, és létrejött egy széles körű együttműködési háló. Emellett létrehoztuk az országosan egyedülálló közfoglalkoztatási értéktárat és a kormányhivatal tudományos tanácsát.

– Egy közelmúltbeli fórumon arról beszéltek, hogy már most azon dolgoznak, hogy a munkaerőpiac öt-hat év múlva esedékes igényeit miként biztosítsák. Van erre recept?
– A kormányhivatal ezt saját maga, öncélúan nem találhatja ki. Ezért valósítottunk meg egy olyan programot, amelyben mintegy száz Békés megyei munkáltatót, kis-, közép- és nagyvállalkozásokat szólítottunk meg. Kérdőív kitöltésével, majd a pályaorientációs kerekasztal keretében feldolgoztuk a visszajelzéseket arról, hogy mire lesz szükségük. Itt van a digitalizáció, itt a 4. ipari forradalom, és nem szerettünk volna abba a hibába esni, hogy kizárólag a jelen munkaerőhiányát kezeljük, és arra képezünk embereket. A vállalkozásoknak van jövőképük, és a közigazgatásnak is rendelkeznie kell jövőképpel. A cégek már tudják, hogy középtávon, a következő öt-hat évben mit szeretnének elérni, és közben persze változik körülöttünk a világ, új technológiák, új rendszerek jönnek.

A kormányhivatalban is már kopogtat a mesterséges intelligencia, nemsokára lehet majd önállóan is ügyet intézni, lesznek olyan munkaállomások, ahol például akár éjszaka is személyi igazolványt készíthetnek az emberek.

Békés megye 16 kormányablaka közül tizenkettőben már üzemel az új, mesterséges intelligenciával támogatott, érintőképernyős önkiszolgáló ügyintézési pont, az úgynevezett MIA (Mesterséges Intelligencia Asszisztens) Pont.

Visszatérve a vállalkozásokhoz, nekünk arra kell készülnünk, hogy a jövőbeli igényeikre reagáljunk a különböző képzésekkel. 

3D-s nyomtatási szakemberekre vagy úgynevezett vertikális kertészeti szakemberekre például egyaránt nagy szükség lesz. Ezek a képzések a szakképzési centrumok segítségével el is fognak hamarosan indulni. Megkezdte a termelést az Airbus Gyulán, amely Békés megye iparát nagyon komoly mértékben meghatározza, és olyan technológiákkal dolgozik, amely korábban nem volt megtalálható a megyében.

– A kibontakozó energia- és annak hatására esetlegesen fellépő gazdasági válság kérdéseire milyen válaszok születhetnek?
– A kormányhivatalra ebben egyszerű, mégis nagyon nehéz szerep hárulhat. Természetesen a kormány által meghozott döntéseket kell majd végrehajtanunk. Ma a világban valóban energiaválság érzékelhető, amelyből következhet egy gazdasági válság, s a kormányhivatal akkor igazán erős, ha felkészül arra, hogy az embereket az Európában egyedülálló családtámogatási rendszeren keresztül, illetve a kabinet által meghatározott munkahelyvédelmi akciótervekkel segítse, és közben támogassa a kis- és középvállalkozásokat. 

Természetesen, mint hivatal, meg kell hoznunk azokat az intézkedéseket, amivel csökkentjük az energiafelhasználásunkat. Takarékoskodunk a kormányhivatalon belül, ami érinti az ingatlanokat, érinti a gépjárműveket, érinti a költségvetési helyzetünket, és jó esély van arra, hogy így jól zárjuk ezt az évet is.

– Válságálló közigazgatásra van szükség?
– Meg kell fogalmazni a jövő közigazgatásának lehetőségeit és feltételeit. Amikor a kormányhivatalok mintegy tíz évvel ezelőtt megalakultak, akkor tisztán hatósági szerepkört láttak el egységes jogalkalmazással, integrált hatóságként. A legfőbb cél olyan professzionális közigazgatás kialakítása volt, amelynek középpontjában az ember áll. Ezért is jött létre Békés megyében tizenhat kormányablak, és reméljük, hogy jövőre azok száma eléri a tizennyolcat. Ezért indítottuk el a kormányablakbuszt, és ezért vagyunk ott szinte minden településen. Végtelenül fontosnak tartjuk, hogy elérhető legyen a kormányhivatal, elérhetőek legyenek a szolgáltatásaink. 

Öt évvel ezelőtt megfogalmaztuk, hogy ezen kívül szükség van arra, hogy reagálóképes hatóság legyünk, amely, ha szükséges, gyorsan tud lépni. Megfogalmaztuk, hogy a közigazgatás legyen nyitott, és ezt megtettük fizikai valóságában is, hiszen nyitott napok vannak az agrár-, vidékfejlesztési főosztályon, nyitott napok a környezetvédelmi főosztályunkon. 

Benne vagyunk olyan társadalmi tevékenységekben, amelyekkel népszerűsítjük a környezetvédelem, az agrárium, a vidékfejlesztés lehetőségeit. 

Közben pedig néhány hét alatt megváltozott körülöttünk a világ, ami azt követeli meg tőlünk, amit Orbán Viktor miniszterelnök is megfogalmazott, hogy válságálló közigazgatásunk legyen. Az elmúlt két évben ebben és a válságkezelésben is gyakorlatot szereztünk. Ehhez képesnek kellett és kell arra lennünk, hogy a védelmi igazgatás rendszerét veszélyhelyzeti üzemmódba tudjuk kapcsolni, hogy gondoskodni tudjunk az erőforrás-átcsoportosításról. A Covid alatt 570 munkatársunkat vezényeltük át kontaktkutatásra, logisztikai feladatokra, védőeszközök átcsoportosítására, oltóanyag szállítására, szociális intézményekbe és oltópontokra. Mindannyian tették a dolgukat, és közben működtették a közigazgatás alapszolgáltatásait. 

Az emberek természetes igénye, hogy fegyelmezett legyen a közigazgatás, természetes igényük, hogy legyen kihez fordulniuk, ha problémájuk van. Fontos elvárás, hogy a közigazgatás legyen felelős és pontos, értelmileg és érzelmileg azonosuljon az emberekkel, az állampolgárok és a települések gondjaival, illetve meg is tudja oldani azokat. Ugyancsak fontos pont az egyenszilárdság, ami a vezetők felé támaszt követelményeket, hogy a hivatal együtt és egyféleképpen tudjon reagálni.

– Többször is említette a beszélgetésünkben az embereket, akikről nagyon gyakran országépítőként beszél. Mire és kikre gondol pontosan?
– Gyakorlatilag mindenkire, azokra az emberekre, akik nap mint nap névtelenül, csendben teszik a dolgukat, miközben hatalmas munkával építik a saját településeiket. A vidéki emberek értéket teremtenek, és máshonnan nézve mi mindannyian vidéki emberek vagyunk, nekünk mégis ez itt a világ közepe. Itt élnek a felmenőink, a barátaink, a rokonaink, itt szeretnénk jövőt adni a gyermekeinknek. Talán mind közül ez a legfontosabb, ez adja az erőt, s így lesznek az emberekből kis országépítők. Ezért védjük hagyományainkat, kultúránkat, saját apró kis várainkat, ezért is vagyunk vármegye.

Számos fontos fejlesztés történt

Dr. Takács Árpád elmondta­, meglátása szerint a dualizmus­ óta nem volt annyi lehetőség, annyi fejlesztés, annyi beruházás Békés megyében, mint az elmúlt tíz évben.

– Ha körülnézünk a megyében, látjuk, hogy utak, hidak, vasutak épülnek, iskolák, egészségügyi intézmények, leromlott állapotú, már-már elfeledett műemlékek újultak és újulnak meg – tette hozzá. – Fejlesztjük az agráriumot, az öntözést. Ebben a megyében, ebben a kis országrészben szorgos, dolgos, becsületes, hazájukat és családjukat szerető emberek élnek, és Békés megye éppen ezért saját jogon, saját akaratával érdemes arra, hogy jövőt adjon a következő nemzedékeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában