Könyvbemutató

2022.10.27. 06:43

Szegedi Kis István kalandos életéről írt könyvet Mucsi András békési teológus

Elkészült Mucsi András teológus, középiskolai tanár Az úr követe egy széteső országban – Szegedi Kis István kalandos élete és kora című kötete, amelyet október 31-én, hétfőn Gyomaendrődön, református templomban mutatnak majd be a nagyközönségnek.

P. G.

A szerzőtől megtudtuk, Szegedi Kis István (1505-1572) nem éppen a legismertebb magyarországi reformátor. A reformátorok második nemzedékéhez tartozott, végigjárta azt az utat, amely a legtöbb reformátorunkat jellemezte. Megszületett a katolikus egyházban, külföldi egyetemi tanulmányokat vállalt, először a lutheri eszmék érintették meg és tették a reformáció követőjévé, majd a helvét reformáció híve lett. Nehéz korszakban élt a tudós tanár, teológus, lelkész, aki mostani fogalmak szerint magas egyházi karriert futott be. Az alsó-dunamelléki reformátusok püspökévé is megválasztották. Igaz, keserű diadal volt ez, mert egy olyan országrészben kellett elvégeznie az egyház megreformálását és a sanyarú sorsú magyar nép pásztorlását, tanítását, vigasztalását, amely a török rabiga alatt nyögött. Vallási harcok és megosztottság tette még nehezebbé az magyarok életét, katolikusok, lutheránusok, reformátusok és unitáriusok igyekeztek meggyőzni egymást, hogy ők értik és értelmezik helyesen a Szentírást.

– Számomra azért is kedves Szegedi Kis István, mert családon immár negyedik generációja jár a róla elnevezett intézménybe, és gyülekezetem, a Békési Református Egyházközség is alapítójának, reformátorának vallja. Könyvemben a teológus alakja mellett a korrajzzal is megismertetem az olvasót: az ország két- majd három részre szakadását, a hazai reformáció kibontakozását és a török uralom rendszerét. Kitérek Szegedi irodalmi, teológiai és pedagógiai nézeteire is. Ezzel a könyvvel tisztelgek iskolánk megalapítása 470., az alapító halála 450. évfordulója előtt – hangsúlyozta Mucsi András.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában