Szakképesítés

2022.10.20. 13:53

Növényvédelmi drónpilótákat képeznek januártól Szarvason

Közösen indít növényvédelmi drónpilóta képzést Szarvason a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone Kft. jövő év januárjában – ismertette hírportálunkkal a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem közleményében.

Gyemendi Réka [email protected]

Fotó: shutterstock.com

A MATE Szent István Biztonságkutató Központja által koordinált együttműködés révén a dél-alföldi régióban is elérhetővé válik az a képzés, amelyen teljes körű elméleti és gyakorlati tudás sajátítható el a 21. század egyik legdinamikusabban fejlődő technológiájáról. A képzés alatt növényvédelmi, térinformatikai, jogi és repüléstechnikai ismereteket sajátíthatnak el a tanulók, valamint egyedülálló módon a kritikus infrastruktúrák és létfontosságú rendszerek védelmével kapcsolatos drónos alkalmazásokat is. Emellett kiegészül a MATE Szent István Biztonságkutató Központja által oktatott, a kritikus infrastruktúrák és létfontosságú rendszerek védelmével kapcsolatos drónos alkalmazásokkal is. 

– Napjainkban a drónok szerepe vitathatatlan: mezőgazdasági, építőipari, biztonságtechnikai, valamint rend- és polgárvédelmi felhasználásuk egyaránt kiemelt fontosságú, ezért a képzésen szerezhető tudás piaci értéke is rendkívüli – közölték. 

A szakképesítés megszerzésével lehetőség nyílik növényvédelmi monitorozás és növényvédelmi kezelések drónnal történő elvégzésére.

 – Egyetemünk megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a legkorszerűbb tudományos eredményeket és fejlesztéseket mielőbb bekapcsolja az oktatás-kutatásba. Az ABZ Drone Kft-vel közösen tervezett új képzésben a drónokkal kapcsolatos legújabb fejlesztéseket kapcsoljuk össze a legmagasabb szintű növényvédelmi, távérzékelési és biztonságtechnikai ismeretekkel. Növényvédelmi drónpilóta képzésben egyetem ilyen mélységig még nem vett részt piaci partnerrel közösen, ezért nagy várakozással tekintünk a januári indulásra – mutatott rá dr. Gyuricza Csaba rektor.

Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője és Gyuricza Csaba rektor a szerződés aláírásakor /Fotó: Balázs Gusztáv/

Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a dél-alföldi régióban ez az első növényvédelmi drónpilóta képzés, amelyre éves szinten akár 250 hallgatót is tudnak fogadni. Hozzátette: minden olyan érdeklődőt várnak, aki növényvédelmi és ipari drónokkal szeretne foglalkozni, legyen akár jelenlegi, akár végzett hallgató, vagy teljesen kívülálló érdeklődő. 

A MATE négy kutatója is elvégezte a növényvédelmi drónpilóta képzést. Köztük van dr. Grósz János, Sebők András és Túri Norbert is, illetve Simon Szabina, a MATE Növényvédelmi Doktori Iskola PhD-hallgatója, aki a közelmúltban lett Magyarország első női növényvédelmi drónpilótája. A januárban induló oktatásban a MATE több területének szakértője is részt vehet, továbbá az egyetem tulajdonában lévő drónokat és speciális szoftvereket is bevonják a képzésbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában