Ne felejtsen el tekerni!

2022.10.29. 12:00

Nagyon várom már, hogy vége legyen: csabaiak az óraátállításról – videóval

Minden év októberének utolsó vasárnapja a téli időszámítás első napja, ekkor kell az óráinkat is visszaállítani. Idén ez a nap október 30-ra esik, így az előttünk álló éjjel egy órával tovább aludhatunk. Békéscsabaiakat kérdeztünk meg arról, őket hogyan érinti az óraállítás.

Gyemendi Réka [email protected]

Az óráinkat vasárnap hajnalban háromról két órára kell visszaállítani

Forrás: Shutterstock

Az óráinkat vasárnap hajnalban háromról két órára kell visszaállítani – mobiltelefonok esetében a legtöbb készülék ezt automatikusan megteszi. Korábbi felmérések alapján az emberek többsége inkább eltörölné az óraátállítást, ez derült ki az Európai Unió 2018-ban végzett népszavazásán is. Eredetileg az uniós tagállamok 2021-ig kaptak időt, hogy eldöntsék, a téli vagy a nyári időszámítást szeretnék használni a jövőben, azonban a járványhelyzet kitolta ezt az időpontot 2024-re. Habár a tudomány álláspontja szerint a téli, vagyis az eredeti időszámítás lenne a megfelelő az emberi szervezetnek, az emberek nagy része mégis a nyári időszámítást preferálná. 

Az óraátállítás szinte mindenkire hatással van, kire kisebb, kire nagyobb mértékben. A statisztikák szerint az óraátállítást követő napon több baleset történik, jellemzően erősödnek a szív-és érrendszeri-, illetve krónikus betegségekkel küzdők tünetei és az is megfigyelhető, hogy az emberek általánosságban is  türelmetlenebbek, fáradtabbak a szokásosnál. 

Több kutatást végeztek már a témában, melyek rendre azt támasztják alá, hogy az emberi test nem, vagy csak nagyon nehezen tud alkalmazkodni ahhoz, ha megváltoztatjuk a több millió év során kialakult biológiai ritmusunkat és a cirkadián ritmust.

Békéscsabán az utcán kérdeztünk meg néhány járókelőt, őket miképpen érinti az óraátállítás. Ragács Ákos és Surman Szebasztián elismerte, hogy ilyenkor gyakran elalszanak, nehezebben megy a felkelés. Szerintük jó ötlet lenne, ha eltörölnék az óraátállítást, és a nyári időszámítás maradna meg. 

Ladányi Zoltánné is nagyon várja már, hogy vége legyen az óraátállításnak. Megzavarja a mindennapjait, egy hét kell, mire elmúlnak a hatásai. Németh Csilla azt szereti, amikor egy órával többet lehet aludni, de a márciusi átállítást már nem annyira. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában