Szakmai program

2022.10.24. 12:00

Békés megye tanyáiról tartottak konferenciát az egykori, kétsopronyi istállóban - galériával

A kétsopronyi tanyák szülötte, Vozár Márton készítette az ebédet, nagyanyáink bablevesét a Tanyák Békésben című konferenciára érkezőknek szombaton a kétsopronyi Kemencés Tanyán. Az életműdíjas gasztronómus gondoskodott a hagyományos ízesítésről, a fűszereknél a helyi, kerti növények kaptak szerepet. A szakmai program résztvevői megtöltötték a közösségi teremmé átalakított, egykori istállót.

Nyemcsok László, [email protected]

Pál Miklósné is előadást tartott

Fotó: Oláh Péter

Vozár Márton visszaemlékezésében kitért a néhány évtizeddel ezelőtti élményére, amikor az otthoni aratás híre a Kanári-szigeteken érte, ahol éppen séfként dolgozott. Rátört a honvágy, és ez az érzés hazahozta, jóval a szerződése lejárta előtt.

A Kemencés Tanyát hosszú évek óta a PONT MI Közhasznú Egyesület üzemelteti, csinosítja, közösségi programokat szerveznek a 44-es főút melletti ingatlan területén. Tokár János, az egyesület elnöke kiemelte, a mostani tanácskozás a kétsopronyi tanyák között zajló közösségfejlesztő munka záróalkalma is volt.

A Kemencés Tanyát hosszú évek óta a PONT MI Közhasznú Egyesület üzemelteti / Fotós: Oláh Péter

– Az előadások és a műhelymunkák során szó esett a tanyákban rejlő erőforrásokról és lehetőségekről – hangsúlyozta Tokár János. – A tanyasi lét önállóságot, természethez való közelséget, egészséges magányt és egymásra utaltságot jelent. A természettel együttműködő földműves önellátó volt, és sokoldalú tudással rendelkezett. A tanyák egy része ma már újfajta értékeket képvisel, és kikapcsolódást nyújt a rohanó városi létben elcsigázott ember számára. A falusi vendégasztal, a széna illata, az állatok és a növényvilág együttes élménye ragadja meg a tanyavilágba látogatókat.

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke előadásában kitért az európai gyakorlatokra. Dán, angol példákon keresztül szemléltette a tanyákban rejlő tudások modern hasznosításának lehetőségeit. Hozott kincseink – Közösségfejlesztő műhely a Kemencés Tanyán címmel Pocsajiné Fábián Magdolna, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének tiszteletbeli elnöke arról beszélt, hogy miként hasznosulhat a közösségfejlesztő munka egy adott településen vagy lakóövezetben, és miként lehet ez hasznára a kétsopronyi tanyavilágban élők számára. 

A kétsopronyi tanyák szülötte, Vozár Márton készítette a finomságokat a konferenciára érkezőknek / Fotós: Oláh Péter

– A termőföld közelében helyi alapanyagból épített szállások eleinte a praktikumot szolgálták – ecsetelte a néprajzkutató. – Ma már azonban a hungarikumként nyilvántartott magyar tanya az évszázadok során Európában egyedülálló, tájba simuló településformává vált. A tanyasiak jó része pedig kötődik lakóhelyéhez.

Kelt tésztákat sütöttek, kóstoltak

A délután folyamán műhelymunkáknak adott otthont a Kemencés Tanya. Nyitott konyhában próbálhatták ki a résztvevők a helyi, hagyományos, kelt tészták készítésének tudományát, ismerkedtek a kovász előállításának rejtelmeivel. Bemutatkozott a Kondorosi Fehér Liliom Népfőiskola. Fűszerkert kialakításával kísért kertészeti előadás, az Alföldön honos népi tűzhelyek bemutatója, végül egy fergeteges zongorakoncert zárta a napot Vozár M. Krisztián előadásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában