Tiszteletadás

2022.10.06. 14:56

Barát Tünde emlékére alapítottak díjat az Andrássy Gyula gimnáziumban

Az idén április 6-án elhunyt pedagógus, Barát Tünde emlékére alapított díjat a család, valamint az Andrássy Gyula gimnázium – mindezt csütörtökön, október 6-án, születésnapján jelentették be a középiskolában.

Licska Balázs

Pacsika Zalán Borsa, Barát Tünde fia; Szabó László; valamint Dián Tamás mutatták a Barát Tünde emlékére alapított díjat /Fotó: Für Henrik/

Szabó László, a gimnázium igazgatója elmondta: Barát Tünde örökké feladatokat, kihívásokat keresett, óriási alázat jellemezte, a történelem, valamint a mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyait pedig óriási lelkesedéssel, a lehető legmagasabb szakmaisággal oktatta, szem előtt tartva a tehetséggondozást és a felzárkóztatást egyaránt. Nem volt olyan kérés, amivel ne fordulhattak volna hozzá. Nagybetűs pedagógus volt.

Tanítványai, Miano Olívia és Frankó Ilona a hálát, az odaadást, a tiszteletet emelték ki Barát Tündével kapcsolatban, aki mindenkit maga elé helyezett. Mosolyogva ment be az óráira, áradt róla a boldogság, hihetetlen alázatos és elhivatott volt. Azt tanította nekik, hogy sose lássák a világot feketének és fehérnek, hogy legyenek kitartóak, küzdve a célokért.

Dián Tamás, Barát Tünde élettársa arról beszélt, hogy a pedagógust kellene megajándékozni október 6-án, születésnapján, de egymást ajándékozzák meg most azzal, amit kaptak tőle. Mindenhol ott van, a gondolatokban, a szavakban és a tettekben, jelen van a szenvedélye, a hűsége, az alázata, no meg persze a szeretete – és amíg ez így van, addig valóban itt is van.

A Barát Tünde-díjról elmondta, hogy azt a család alapította a gimnázium közreműködésével, hogy a pedagógus hivatását és munkáját folytatva minél több diák megismerhesse a média hatásmechanizmusát, illetve kibontakoztathassa tehetségét a média és a filmkészítés területén.

Tanítványai virágot is elhelyeztek a Barát Tünde emlékére ültetett fánál az Andrássy Gyula gimnázium udvarán csütörtökön /Fotó: Licska Balázs/

A nyertesekről egy pályázat keretében döntenek, amelyet október 6. és április 6. között rendeznek. Bármely andrássys diák nevezhet, média és mozgókép kategóriában. Előbbiben legalább öt, legfeljebb tíz fotóból álló sorozattal vagy egy maximum 10 ezer karakteres, tetszőleges műfajú írással; utóbbiban pedig egy maximum 10 perces, saját készítésű rövidfilmmel jelentkezhetnek a fiatalok a megadott témában, ami most a hála.

Barát Tünde szerint a 21. században a legfontosabb tantárgy a média.

A rendezvényen levetítettek egy Barát Tündével készült filmet. Abban a pedagógus arról mesélt, hogy szerinte a média a 21. században a legfontosabb tantárgy, amelynek révén közel kerülhetnek a diákokhoz, és hogy a feladatok megoldásánál rendkívül fontos a fiatalok kreativitása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában