Festőművész

2022.10.18. 19:36

Átadták az Orlai sétányt Mezőberényben - galériával

Átadták és bemutatták az Orlai sétányt kedden délután, a mezőberényi Orlai ház; a helyi művelődési ház kertjében.

P. G.

Fotó: Für Henrik

Az eseményen Túri Andrea, az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, intézményük névadója Orlai Petrics Soma 1822 október 22-én, kétszáz évvel ezelőtt született, aminek apropóján Orlai 200 elnevezéssel az egész esztendőt a kiváló festőművész emlékének szentelik.

Körösi Mihály alpolgármester megnyitó beszédében elmondta, Orlai Petrics Soma mezőberényi születésű festőművész, elsőként jogot, majd festészetet tanult Bécsben, illetve Münchenben. Kiemelte, megörökített képein a gyerekektől a felnőttekig mezőberényi, illetve Békés megyei illetőségű személyek is szerepelnek. Az alkotó azzal írta be magát az irodalomtörténelembe, hogy a mai napig leginkább az általa készített Petőfi képet hozzák a tankönyvek, őt ismerjük a költő festőjeként.

– Petőfivel barátok és rokonok is voltak – tette hozzá az alpolgármester, aki kitért a festőművész történelmi tárgyú képeire, hiszen Orlai Petrics Soma volt az első, aki ilyen témájú festményeket készített. Felelevenítette, hogy az alkotó a festészet célját is megfogalmazta. Úgy gondolta, hogy nem csak esztétikai örömöt kell szerezni a képekkel, hanem minden iskolában kell lenniük festmények, amelyek a gyerekeket és az odaérkező felnőtteket akár erkölcsi normákra, akár a hazához való hűségre nevelik. Hangsúlyozta, Orlai kitartott elvei mellett, végig ragaszkodott 1848 eszméihez.

A sétány tizenkét állomáshelyen mutatja be az alkotóművész pályáját, emellett a Kossuth téren egy termésekből kirakott óriási kép is látható, melyet 50 órás közösségi szolgálatuk részeként diákok készítettek, és Orlai Csanak Róza és Eszter című festményét ábrázolja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában