Szent Miklós park

2022.09.01. 16:14

Szabadidős élményközpontot hoznak létre az egykori gyulai alispáni lakból

Megkezdődött a gyermek szabadidős élményközpont kialakítása Gyulán, az egykori alispáni lakban – jelentette be a helyszínen megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő, a város polgármestere és dr. Kovács József országgyűlési képviselő.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő és dr. Kovács József elmondták, ikonikus épület újul meg egy fontos cél érdekében

Fotó: Lehoczky Péter

A mintegy 350 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően egy, a Szent Miklós parkban található, a városképet nagyban meghatározó épület kap új, turisztikai funkciót – fogalmazott dr. Görgényi Ernő. A polgármester elmondta, a Gyulára érkező vendégek és a helyiek számára egyaránt fontos lehet a pályázati támogatással megvalósuló gyermek szabadidős élményközpont kialakítása. 

Kiemelte, az említett pályázatot csak kijelölt gyógyhelyi területen valósíthatják meg, ezért csak a Várfürdő és környezete jöhetett szóba, de fürdőfejlesztésre nem adott lehetőséget a kiírás.

Hozzátette, Gyula családbarát település és a Dél-Alföld legjelentősebb turisztikai központja. 

Ezért is olyan turisztikai attrakciót hozunk létre, amely egyaránt szolgálja a gyulai családokat és a családos turistákat

 – hangsúlyozta. – 

A városban több helyen kínálunk egyedi kikapcsolódási lehetőséget és élményeket a családos turistáknak, ilyen például az AquaPalota vagy az Almásy-kastély, amelyeket a gyermek szabadidős élményközpont kiegészít majd.

Fotós: Lehoczky Péter

A gyermekeket korcsoportok szerint külön-külön helyezik majd el. A legkisebbek, 1–2 éves korig a bölcsődei részben elkerített területen játszhatnak, az óvodás korúak, a 3–6 évesek egy nagyobb térben kapnak helyet, amely összeköttetésben áll a zsúrteremmel, a nagyok 7–14 éves korig az épület másik részében, több szobában találhatnak kikapcsolódásra. A szülők nyitvatartási időben bármikor elvihetik majd az élményközpontba a gyermekeiket, akár meg is várhatják őket, de akár egy kellemes ebédet is elkölthetnek, miközben a fiúk-lányok játszanak.

Négy évszakos, időjárástól független attrakció születik, ahol a belső terek mellett lehetőség lesz tavasztól kora őszig a telken belül az udvaron is játszani, illetve a burkolt felületen csoportos foglalkozásokat és színházi előadásokat tartanak majd, melyek mellett sportolási lehetőséget is biztosítanak a gyerekeknek.  

Fotós: Lehoczky Péter

Mint megtudtuk, vizuális, fizikai és számítógépes, fizikai mozgást igénylő, jellemzően interaktív játékok és feladatok egyben, önképző fejlesztő, gondolkodást segítő logikai és ingerserkentő játékok egyaránt elérhetőek lesznek. 

A meglévő épület bruttó alapterülete 512,14 négyzetméter, amiből a belső átalakítással érintett rész 457,23 négyzetméter. A beruházás során megvalósul egyebek mellett a padlástér hőszigetelése, a válaszfalak bontása, nyílászárók bontása és visszaépítése, a tetőhéjazat cseréje, a vizes helyiségek kialakítása, szellőzések terv szerinti megvalósítása, az épület csapadékvíz-rendszerének cseréje, a külső homlokzat javítása, színezése és akadálymentesítés is lesz. Emellett teraszt alakítanak ki, ideiglenes nyílászárókat építenek be, korszerűsítik az épületgépészetet és villamosságot. Felújítják az ablakokat, ajtókat. A közel 300 millió forintos támogatáshoz 49 millió forintos saját forrást biztosít az önkormányzat, utóbbi összegre pályázatot nyújtanak be a kormányhoz. A beruházás – amelynek fontos hozadéka a műemléképület megmentése – várhatóan március 31-ig fejeződik be.

Fotós: Lehoczky Péter

Az épület 12 éve áll üresen, az államtól, 2017-ben Lázár János akkori kancelláriaminiszternek köszönhetően is került vissza a városhoz.

Ikonikus épületet mentenek meg

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő az épület és a vármegye rendszer történetének több érdekességet elevenítette fel. Az egykori alispáni lak az 1801-es nagy tűzvész után, id. Cziegler Antal uradalmi építész tervei alapján, copf stílusban épült, a Szent Miklós park sarkán áll, az ortodox templom szomszédságában. Leghíresebb lakója Szombathelyi Antal alispán (1802–1862) volt, aki ezer szállal kötődik Gyula és egész Békés megye történetéhez.

Az országgyűlési képviselő kiemelte, a gyermek szabadidős élményközpontot az év bármely szakában használhatják a családok, ami azért is nagyon fontos, mert a város egyik fő célközönségét éppen a gyermekes családok jelentik. Nagyon fontosnak nevezte, hogy egy ikonikus épületet sikerül lényeges helyi és turisztikai cél érdekében is megmenteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában