Bizonyítottak

2022.09.05. 11:59

Külföldre is eljutott a mezőhegyesi nóniuszok jó híre

Határon innen és határon túl is híresek a mezőhegyesi nóniuszok. Legutóbb az augusztus 20-ai nemzeti ünnepen láthatta őket ország s világ az országház előtt, a díszünnepség résztvevői voltak. A hétvégén, a Megyenapon is felkeltették a látogatók figyelmét. A mindennapokban pedig Mezőhegyesen, a 20. ménesben csodálhatják meg a legszebb egyedeket. A Készenléti Rendőrség lovas alosztálya 2013 óta vásárolja a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság nóniusz fajtájú lovait. Több mint 30 nóniusz szolgál már a magyar rendőrség kötelékében.

Csete Ilona

Pompás látványt nyújtanak a nóniuszok, teljesítményükkel versenyeken is remekelnek

Fotó: Bencsik Ádám

A XXIII. Nemzetközi Lovas Rendőr Versenyt idén nyáron rendezték meg a csehországi Brnoban, ahol a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály Lovas Alosztály lovas rendőrei is részt vettek.

Eredményesen szerepeltek a Készenléti Rendőrség nóniusz lovai. A megmérettetésen a hazai cseh csapatok mellett szlovák, lengyel, német, angol és a magyar csapat vett részt, összesen 31 indulóval. Az esemény két versenyszámból állt. Az első, military jellegű, nehéz vonalvezetéssel összerakott magasabb lovaglási technikát igénylő pálya volt.

A második versenyszám már rendőri jellegű akadálypálya volt, ahol többek között szalagfüggönyön átjutás, bábuverés, tűzugratás, billenő híd és hídon való átkelés, lövés lóhátról és tárgyak kézben átjuttatása egyik helyről a másikra volt a feladat.

A military jellegű versenyszámban Gáspár György törzszászlós Úttörő nevű szolgálati lovával a 3. helyen végzett, míg a rendőri versenyszámban 6. helyezést ért el. Ezzel összetettben a két hazai cseh versenyző mögött a 3. helyezést szerezte meg, amivel kivívta a legeredményesebb külföldi versenyző címét.

Forrás: mezohegyesbirtok.hu

A csapat másik versenyzőjének, Soltész Barnabás főtörzsőrmesternek a kiindulás előtt lovat kellett váltania állategészségügyi okok miatt, ezért tartalék lóval, a Mezőhegyes Nonius-10 Tarján 2010. évi ménnel vett részt a megmérettetésen. A kevésbé összeszokott páros a military versenyszámban a 21., a rendőri versenyszámban a 12. helyezést érte el. A megmérettetés nehézségi fokát jelöli, hogy mindkét versenyszámban közel a versenyzők egyharmada nem tudta teljesíteni a pályát.

Fotós: Bencsik Ádám

A Készenléti Rendőrség (KR) lovas alosztálya 2013 óta vásárolja a ménesbirtokról a nóniusz fajtájú lovakat. Több mint 30 nóniusz szolgál a magyar rendőrség kötelékében, de a magyar sportlovakkal és a gidrán fajtájú lóval már több mint 40 ló került Mezőhegyesről hazai rendőri szolgálatba. Emellett Belgiumba, Csehországba és Szerbiába is értékesítettek a mezőhegyesiek lovakat rendőri célra az elmúlt években. Az érdeklődés folyamatosan növekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában