Természet

2022.09.17. 18:21

Ezreket vonzott a Fehértó páratlan szépsége idén is - galériával

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és Kardoskút önkormányzata huszonegyedik alkalommal hirdette meg a Fehértó napját. Fantasztikus volt a látvány, amikor a szemerkélő eső ellenére is egyre többen lettek. Nyolc kondérban főtt a pörkölt, a gyerekek gumicsizmában élvezték a népi játékokat, a puszta pedig élte mindennapjait a látogatók nagy megelégedésére.

Csete Ilona

Néptáncos gyerekek is szórakoztatták a pusztába érkezőket

Fotó: A szerző felvétele

Pusztaközpont jelentette a bázisát a természetvédelmi nyílt napnak, onnan indult a dottó kisvonat és a lovasfogat, majd vitte az érdeklődőket a kilátókhoz, a legelő gulyához, a pásztorokhoz. A cél ezúttal is az volt, minél többen ismerjék meg a régi magyar háziállatfajtákat, a hozzájuk kapcsolódó foglalkozásokat. Az igazgatóság ezres egyedszámú magyar szürke szarvasmarha, illetve több százas cigája és racka juh állományt tart, egyik törzstenyészete a sóstói állattartótelepen található. A gulyát és nyájat kihajtották a közeli legelőkre, hogy lássák a kíváncsi érdeklődők. Azt a kilátót is megnyitották, ahova hétköznapokon tilos felmenni. Páratlan látványban volt részük azoknak, akik fentről csodálták meg a puszta panorámáját. 

Pusztaközpontra visszatérve 4 állomásos játékot hirdettek a nemzeti park munkatársai. Kisgyermekes családok, párok, nagyszülők unokáikkal, Erdélyből Szerbiából, vagy éppen Németországból a közeli városban vendégeskedők is örömmel csatlakoztak, hogy gyarapítva tudásukat, játszanak. A legkisebbek pedig a népi játszóházat élvezték, szemmel láthatóan nagyon. Mások a déli órákban érkeztek, csábította őket a sok bogrács tartalma: szürkemarhapörkölt, birkapörkölt mellett kínáltak szürkemarhaburgert, mangalicafasírtot is az ínyenceknek, miközben a színpadon is állandóan volt látnivaló.

A megnyitón Varga Pál polgármester bizakodva mondta, aranyat ér ez a csapadék, nem ijednek meg tőle. Visszautalt az eltelt 21 évre s úgy vélte, fantasztikus profizmussal dolgoznak a szervezők. A környezet pedig páratlan, Magyarország hét természeti csodájának egyike ez - nem véletlenül.

– Az ma a dolgunk, vigyük haza az élményt, amit a kardoskúti puszta kínál nekünk – fogalmazott Kardoskút polgármestere, majd arra a 15 éves álomra emlékeztette a résztvevőket, amely ennek a helynek a megközelítését is szolgálná. Az annyira várt kerékpárútról ejtett néhány szót.

– Azért, hogy utódaink is megéljék ezt a csodát, amit a puszta nyújt, nem szabad, hogy elmenjenek a fiataljaink. Ahhoz iskola kell. Dolgozunk, hogy 2023-ban elindulhasson a kardoskúti iskola is – tette hozzá.

Erdős Norbert országgyűlési képviselő köszöntőjében arról beszélt, hogy Magyarországon 300 ezer hektár területen gazdálkodnak a nemzeti parkok és velük partnerségben a gazdák. Nőtt a szürkemarha állománya, a látogatói létszám. Évente a nemzeti parkokba mintegy 325 ezer ember látogat el. 

– Szép eredményeket értünk el. Szép környezetben élünk, a kormányzat dolgozik azon, hogy ezt megtámogassa. Elkötelezett vagyok ebben a munkában, ahogy abban is, hogy Orosháza felé megépülhessen a kerékpárút és öröm, hogy az evangélikus egyházzal karöltve elindulhat majd a kardoskútiak iskolája ismét. Ehhez kérek türelmet és azt, hogy teremtsünk e munkához közösséget, ami a kardoskútiaknak egyébként is erősségük – fogalmazott a politikus.

Lenyűgöző a puszta

A nemzeti park igazgatója, dr. Tirják László emlékeztetett: ez a második év, hogy nem szárazság, nem napsütés van, nem szalmasárga a táj, hanem zöld a puszta. Lenyűgöző az élmény.

– Itt most mindenki találhat kedvére valót. Ajánlom a figyelmükbe: kezdődik a madárvonulás. Nagy a készülődés:  füstifecskék csapatai izgatottak. Vörösvércsék is láthatók, kisebb csapatokban pedig a fokozottan védett kékvércsék. A Fehértón vonuló, összeverődő bíbic csapatokat, dankasirályokat lehet megfigyelni. A növények közül virágzik a védett sziki őszirózsa, sóballát, vetővirágot tudunk mutatni – ajánlott élményszerzéshez néhány konkrétumot az igazgató.

A Fehértó napján Erdős Norbert is Pusztaközpontra látogatott.

Az udvarban sok népi játék szórakoztatta a legkisebbeket.

Azoknak is kedveztek, akiket az ínyencségek vonzottak. Nyolc bográcsban főztek.

Néptáncos gyerekek is szórakoztatták a pusztába érkezőket. A szerző felvétele

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában