Békéscsaba

2022.09.01. 09:52

Becsengettek, szolgálatba álltak a Zebra Zsaruk is

A Bartók Béla út és a Petőfi utca sarkán lévő gyalogos átkelőhelyeknél Zebra Zsaruk segítették diáktársaikat és az ő kísérőiket a közlekedésben csütörtökön reggel, a legsűrűbb forgalom idején a rendőrökkel, Zahoránné Márton Brigittával és Kónya Orsolyával közösen.

L. B.

A Bartók Béla út és a Petőfi utca sarkán Zebra Zsaruk is segítették a rendőrökkel közösen a közlekedést

Fotó: Bencsik Ádám

Ugyanígy tesznek majd minden reggel egy hónapon át a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium közelében, a Lepény Pál utca és a Wlassics sétány kereszteződésében lévő zebránál. A belvárosi lesz ez egyetlen zebrazsarus helyszín a megyeszékhelyen. Emellett Békéscsabán rendőrök segítik a közlekedést a Kazincy Ferenc Általános Iskolánál és az evangélikus gimnáziumnál, a polgárőrök közreműködésére pedig az Erzsébethelyi Általános Iskolánál lehet számítani.

Fotós: Bencsik Ádám

– A rendőrség minden évben készül a tanévkezdésre – ismertette a Bartók Béla úti helyszínen dr. Szombati Andrea megyei rendőrségi szóvivő. Szeptemberben, a reggeli órákban 27 iskolánál rendőrök, 42 intézménynél pedig polgárőrök segítik az iskolába érkező gyermekeket és a többi közlekedőt. 

A rendőrökkel kilenc településen, Békéscsabán, Békésen, Gyulán, Köröstarcsán, Mezőberényben, Mezőkovácsházán, Szarvason, Orosházán és Zsadányban, összesen 11 helyszínen közlekedési ismereteket tanult diákok, Zebra Zsaruk is teljesítenek szolgálatot.

Hangsúlyozta, a balesetek megelőzése érdekében fontos a szülőknek átismételniük gyermekeikkel a leglényegesebb szabályokat. Például azt, hogy tilos jelzésnél ne menjenek át a zebrán, villogó zöldnél pedig már nem szabad lelépni a járdáról, meg kell várni az újabb szabad jelzést. Ha zebra van, de közlekedési lámpa nincs, akkor a gyalogos csak akkor induljon el, ha látja, hogy biztonságos távolságból nem jön semmi, esetleg a közeledő sofőr megadja neki az elsőbbséget.

Kiemelte a példamutatást, és arra kérte az iskolába gyerekeket kísérő szülőket, nagyszülőket, hogy ne szabálytalankodjanak.

 Példaként hozta fel, hogy ha együtt, kézen fogva átszaladnak az úttesten úgy, hogy éppen piros van, esetleg járművek közelednek és éppen csak átérnek előttük, akkor a gyermek ezt lehet, hogy később egyedül is megpróbálja. Ő azonban már nem biztos, hogy jól méri fel a közeledő autók távolságát, sebességét, és baleset történik.

Reggelente érdemes időben elindulni, hogy ne kelljen sietni, mert az figyelmetlenséghez vezethet. Azt tanácsolta a szülőknek, nagyszülőknek, hogy ha a gyermekeket autóval viszik óvodába, iskolába, használjanak a gyermek életkorának, magasságának megfelelő biztonsági gyermekülést, magasítót, illetve kapcsolják be a biztonsági övet. A biciklivel járó gyermekek kerékpárjai legyenek jó műszaki állapotban, legyenek rajta prizmák és lámpák, a kicsiken legyen láthatósági mellény.

Beszélt arról is, hogy a mostani tanévben szintén jelen vannak az iskolarendőrök az intézményekben. Részt vesznek a szülői értekezleteken, igény szerint a diákoknak foglalkozásokat tartanak közlekedésbiztonsági, bűnmegelőzési témákban. A pedagógusok mellett a szülők és a tanulók is bizalommal fordulhatnak a szakemberhez bármilyen, biztonsággal kapcsolatos kérdésben, és ha szükséges, akkor tanácsadással, intézkedéssel megteszik a kellő lépéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában