Városismereti séta

2022.09.18. 13:43

A világon először Csabán neveztek el utcát Munkácsyról - Galériával

Munkácsy Mihály nyomába eredtek szombaton azok, akik a kulturális örökség napjai alkalmából, a múzeum szervezésében részt vettek a városismereti sétán. Felkeresték többek között a városházát, a Fiume hotelt, valamint a Munkácsy utcát, ahol annak idején állt Lang György asztalosmester háza, akinél inasként szolgált fiatalon a festőfejedelem.

Licska Balázs

Több, a festőfejedelemhez is kapcsolódó neves épületet felkerestek a városismereti sétán

Fotó: Kiss Zoltán

A 19. század végén jött létre a múzeumi egyesület, amely a régmúlt értékeit kezdte el gyűjteni, a kollekciónak eleinte a mai evangélikus gimnázium épülete adott otthont. A múzeum épületét 1910-ben kezdték el építeni, 1913-ra készült el, de csak 1914-ben nyitotta meg kapuit, ez lett a közművelődés háza – ismertette a városismereti sétán részt vevőkkel Forrainé Kovács Márta, a múzeum történésze. 

Az intézmény 1950-ben vette fel a festőfejedelem nevét, és tíz Munkácsy Mihály-festmény, valamint közel 600, a művészhez kapcsolódó relikvia szerepel a gyűjteményében.

Két szobor található a múzeumnál. A mellszobrot Borsos Miklós alkotta 1958-ben, de csak 1975-ben került az intézmény elé, addig a piacnál lévő Munkácsy téren volt látható. Az egész alakos szobrot Boros Péter készítette, azt pár éve helyezték ki a lépcsőknél. A formálódó Munkácsy Negyedben, az Aradi vértanúk ligetében található Prisztavok Tibor Rőzsehordó című műve, de lesz a festőfejedelemhez kötődő alkotás a Deák utcai kishídnál, az emlékház melletti Omaszta-parkban, valamint a leendő bábszínháznál, az Urszinyi-Beliczey-kúriánál is.

A mai városháza helyén 1785-ben már volt községháza, 1828-ra pedig felépült egy egyszintes épület.

Szűknek bizonyult, ezért a hivatal átköltözött szembe, a Fiume és a mostani patika épülete közé. Romantikus stílusban 1871 és 1873 között épült fel a mai városháza, amelynek tervei Sztraka Ernő és Ybl Miklós közreműködésével készültek el. Az árkádos résszel később bővítették, és érdekesség, hogy 1950-ig az udvarban volt a tűzoltóság otthona is.

Munkácsy Mihályhoz köthető sztori, hogy nagybátyja, Reök István 1873-ban felvetette, hogy mi lenne, ha a megyeszékhely Gyula helyett Csaba lenne. Számos érvet hozott fel, például azt, hogy a településre megérkezett pár évvel korábban a vasút, illetve addig árvíz sem sújtotta. Volt azonban egy jelentős ellenérv: addig a tehéncsordát a főtéren keresztül terelték ki reggel a legelőre, majd azon keresztül hajtották be onnan este, ez pedig mégsem méltó egy megyeszékhelyhez.

Forrainé Kovács Márta elmondta a Szent István téren, az OTP épülete előtt, hogy itt volt Munkácsy Mihály második csabai otthona. Nagybátyjával, Reök Istvánnal korábban a mai Baross utcában éltek, aztán ide költöztek. A szomszédban, a mai postapalota helyén állt a Vidovszky-ház, ahova kisgyermekként a festőfejedelem sokszor átment játszani, például rajzolgatni az ottani fiatalokhoz. Itt ismerte meg titkolt szerelmét, Bartóky Ilonát is, aki szintén a főtéren, a mostani használtruha-üzlet helyén lévő házban lakott.

A Fiume épülete 1868-ban készült el, a nevét az Alföldet és Fiumét összekötő vasútvonalról kapta. Munkácsy Mihály 1890-ben részt vett Aradon a 13 vértanú tiszteletére állított emlékmű avatásán – nem véletlenül, hiszen édesapja is szerepet vállalt az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban –, és hazafelé tartva, október 6-án itt szállt meg, másnap a Jókai színházban tartottak számára fogadást. Az utolsó csabai látogatásának apropóján egy emléktábla ékesíti a hotel falát.

A csabai volt az első Munkácsy utca

A Munkácsy utcában a rendőrség épületének falán látható egy emléktábla, miszerint itt állt Lang György asztalosmester háza, akinél 1854 és 1858 között inasként szolgált a későbbi festőfejedelem. Az itteni kemény munka kitartásra nevelte. Itt készítette azt a ládikát is Bartóky Ilonának, titkolt szerelmének, amely látható a múzeum kiállításán. 1855-ben kolerajárvány pusztított Csabán, az asztalosműhely a visszaemlékezések szerint koporsógyárrá változott. Munkácsy Mihály 1900. május 1-jén hunyt el, pár nappal később már el is nevezték róla az utcát, így a csabai lett a világon az első Munkácsy utca.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában