Nemzeti Együttműködési Alap

2022.09.21. 19:38

A jól pályázó Békés megyei civil szervezeteket is támogatják

Soha nem látott összeg, több mint 11 milliárd forint áll jövőre a civil szervezetek rendelkezésére a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatai keretében – ismertették a szerdán Békéscsabán tartott fórumon, amelyet a Békés Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szervezett. Elhangzott: érdemes pályázniuk a civil szervezeteknek, hiszen azok, amelyek formailag érvényes kérvényt nyújtanak be, biztosan kapnak támogatást.

Licska Balázs, [email protected]

Dr. Bódi Beáta, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója (balról) Szebellédi Zoltán, a Békés megyei közgyűlés alelnöke, Dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség főosztályvezetője, Dr. Kisida Tamás jogi referens és Furka Ágnes osztályvezető

Fotó: Für Henrik

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatai lehetőségeire most is számíthatnak a civil szervezetek. Napokon belül, október 3-án 10 órakor nyílik meg az esély, és egyszerűsített vagy összevont támogatást igényelhetnek. Jövőre összességében több mint 11 milliárd forint áll a rendelkezésükre. Ez az összeg tíz éve még 3,4 milliárd forint volt, idén pedig 10,8 milliárd forint – ismertette dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség főosztályvezetője.

A Miniszterelnökség főosztályvezetője, dr. Kecskés Péter is előadást tartott
Fotós: Für Henrik

Elmondta, hogy pár éve egy folyamatot indítottak el. Bevezették az egyszerűsített támogatást, amelyre biztosan számíthatnak azok a civil szervezetek, amelyek formailag érvényes kérvényt adnak be, ez az összeg 350 ezer forintra emelkedett. Az összevont támogatási kategóriában akár több millió forintot is kaphatnak, itt azonban nem biztos, hogy nyernek is. Ha viszont formailag érvényes volt a pályázat, illetve igénylik, akkor 150 ezer forinthoz hozzájuthatnak. Hangsúlyozta: ennek üzenetértéke van, hogy azok, akik megfelelően dolgoznak, biztosan kapnak segítséget.

Dr. Kecskés Péter Az év Békés Megyei adományozója díjat adja át Krajcsó Ágnesnek, a Plazma Center Békéscsaba vezetőjének és Dobráné Dr. Magyar Zsuzsanna cégvezetőnek
Fotós: Für Henrik

A NEA keretében egyszerűsített támogatásra idén 242 kérvény futott be Békés megyéből, 228 nyert is, összesen 78,6 millió forint érkezett így. Összevont támogatásra ebben az évben 395 igénylés ment, ezekből 379 kapott támogatást, összesen 345 millió forintot. Azaz Békés megyéből 607 pályázat kapott kedvező elbírálást, ez az összes pályázat 95 százaléka, amit kiemelkedő aránynak ítélt más megyékhez képest dr. Kecskés Péter főosztályvezető.

Fotós: Für Henrik

Beszélt arról is, hogy a normatív kiegészítő támogatást 5-ről 10 százalékra növelték. Azaz, ha egy egyesület vagy alapítvány összegyűjt adományokból 1 millió forintot, akkor 100 ezer forintos támogatást kaphat.

A Falusi Civil Alap és a Városi Civil Alap ugyancsak segítséget jelent a civil szervezeteknek, volt több kiírás is az elmúlt években. Ezek a NEA kiegészítésének mondhatók, hiszen vannak olyan tételek – például ingatlanvásárlás vagy gépjárműbeszerzés –, amelyekre a NEA-n keresztül nem pályázhattak, itt viszont igen. A Falusi és a Városi Civil Alap esetében kitolták a projekt- és az elszámolási időszakokat, hiszen voltak olyan rendezvények, amelyeket a koronavírus-járvány miatti korlátozások okán nem tudtak megszervezni, és ezekre csak most vagy a jövőben kerítenek sort a nyertesek.

A Békés Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokosa, az Egyensúly AE Egyesület elnöke, Schriffertné Lócskai Henriett elmondta, a fórumok azért fontosak, hogy az elhangzott információk ismeretében megfelelő módon működhessenek, pályázhassanak forrásokra az egyesületek, az alapítványok. Kiemelte: a központ 90 civil szervezettel tart kapcsolatot; jogi, könyvelési, pályázati tanácsadást nyújtanak számukra ingyenesen.

A rendezvényen átadták Az év Békés megyei adományozója díjat, amit most a Plazma Center békéscsabai csapata érdemelt ki. Az elismerést dr. Kecskés Péter osztályvezető adta át Krajcsó Ágnesnek és Dobráné dr. Magyar Zsuzsannának, a Plazma Center békéscsabai képviselet-vezetőjének és cégvezetőjének.

A társadalom fontos alappillérei

A kormányhivatal igazgatója, dr. Bódi Beáta hangsúlyozta, a családok mellett a civil szervezetek a társadalom alappillérei, amelyek a közjó szolgálata érdekében tevékenykednek. Békés megyében mintegy ezer civil szervezetet tartanak nyilván, tehát a térségben pezsgő civil élet folyik, és eredményesen is pályáznak a forrásokra. Kiemelte azt is: a világítótoronyként jelen lévő, együttműködő és segítő kormányhivatal stratégiai partnereinek tekinti a civil szervezeteket, hiszen mindannyian Békés megyéért dolgoznak.

A Békés megyei közgyűlés alelnöke, Szebellédi Zoltán szerint annál élhetőbb egy település, minél több közösség működik, van jelen tevőlegesen is benne. Úgy véli, támaszkodni kell a civil szervezetekre. Ő két civil szervezetet vezet, illetve többnek is tagja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában