Átadó

2022.08.20. 11:36

Óvják Békéscsaba legöregebb épületét, a megújult Molnárházat - galériával

Ünnepélyes keretek között adták át az ismét megújult békéscsabai Molnárházat, a település legöregebb épületét szombaton. Az eseményre lovaskocsival érkezett meg a városházától többek között Szarvas Péter polgármester és Harangozó Imre néprajzkutató, akik a hagyományokhoz híven magukkal vittek egy zsák búzát is, melyet szekéren húzott el kis segítőjük, az óvodás Olivér a Molnárházig.

V. E.

Fotó: Vásári Erzsébet

Az átadón Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke elmondta, nyolc évvel ezelőtt indult el az a folyamat, amelynek egyik állomásához érkeztek most. Hozzátette, egykor Kiss Béla, műemlékvédelmi szakmérnökkel állapították meg együtt, hogy a Molnárház Békéscsaba legöregebb lakóháza, ami eredeti helyén, módján, valamint anyagaiban megmaradt és valamikor egy szárazmalmot szolgált ki. 2015 óta két nagy felújításon esett át az épület, és a második keretében már nem csupán az állagmegóvás, hanem az értéknövelés is cél volt.

Harangozó Imre kifejtette, csodálatos dolognak tartja, hogy egy olyan ház mellett állhatnak, amelyre az elmúlt 30 évben többször is adtak ki bontási engedélyt, most mégis teljes egészében áll a Harruckern utcában és ismét egykori szépségégében pompázik. Visszaemlékezett, hogy milyen volt a szárazmalom, és hogyan működött, illetve miként csatlakozott hozzá ez az épület, amiben a molnár lakott. Hangsúlyozta, azért különösen fontos, hogy a Molnárházat megőrizzék, mert azzal együtt a település értékét óvják, és hagyományait tartják életben. 

 

A néprajzkutató beszéde után Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója és Mlinár Pál táncoktató indították el azt a kicsinyített szárazmalmot, amely a Munkácsy Mihály Múzeumból került át a Molnárházba.

Szente Béla elmondta, a Tiszántúlon és a mi térségünkben is életnek hívták egykor a búzát. Mindezt joggal tették, hiszen az emberiség történelmének legfontosabb növénye. A csabaiaknak pedig különösen az, hiszen azt mondják, itt termelik az ország egyik legjobb minőségű búzáját. Sokan termelték és tisztelték itt régen is, amiről tanúskodik a Molnárház. Bízik abban, hogy az épület megóvásával tovább tudják adni az élet tiszteletét.

Szarvas Péter elárulta, 2015-ben, polgármestersége első évében még magántulajdonban volt a csabai Molnárház, és gyenge műszaki állapotban volt. Szinte az utolsó órában vette át az önkormányzat, azóta pedig teljesen megújult, és immár eredeti pompájában mutatja be elődeink életét és hagyományaikat. Hozzátette, két komolyabb ütemben zajlott a felújítás, a második mintegy 8 millió forintból valósult meg, aminek átadójára érkeztek.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, immár tényként állapítható meg, hogy a Molnárház a város több mint 200 évvel ezelőtt épült és abból az időből egyedüliként megmaradt épülete. Így nem csupán építészeti kincse és hagyományápolója Békéscsabának, hanem turisztikai látványosság is. Ennek megfelelően a Harruckern történelmi emlékút kiinduló pontja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában