Plüssállatkert

2022.08.31. 09:58

Harminc éve gyűjti a macikat a szeghalmi Molnár Rudolfné

Több száz plüssmaci sorakozik a polcokon Füzesgyarmaton, a volt Tourinform-irodában: a kéktől a barnán át a rózsaszínig, a vadászostól a tengerészen keresztül a diplomásig. A szeghalmi Molnár Rudolfné évtizedek óta gyűjti a medvéket, amelyek közül a kedvence az, amit még kisgyermekként kapott. Bár a mostani tárlat időszaki, a tervek arról szólnak, hogy állandóvá teszik.

Licska Balázs, [email protected]

A szeghalmi Molnár Rudolfné kedvence az, amit még kisgyermekként szorongatott

Fotó: Licska Balázs

– Vagy harminc éve gyűjtöm a macikat. Az egész a gyermekkori állatommal kezdődött. Egy cipősdobozban hevert éveken keresztül, és sajnáltam kidobni – vette kezébe a kedvencét Molnár Rudolfné. Kiemelte, az 50-es évekre jellemző volt, hogy a gyerekeknek egy állatuk vagy egy babájuk volt, nem halmozták el őket játékokkal.

Aztán a gyerekkori maci kikerült a polcra, miután megszülettek a gyermekei, ők is kaptak plüssöket, és hogy ha jártak valamerre, akkor ajándékba mindig medvével tértek haza. A kollekció mostanra akkora, hogy az egész gyerekszobát, sőt a lakást is beterítik. Szereti a medvéket, valamint a macis dolgokat, és ragaszkodik is a gyűjteményéhez.

A gyerekkori állata a kedvence, valamint van egy miniatűr, amely szintén nagyon a szívéhez nőtt. Különleges darabnak számít egy óriási, egész széket elfoglaló maci, amit egy budapesti kézműves készített, valamint egy fatalpú medve, ami egy 90 éves néni hagyatékából került hozzá. Külföldről is érkeztek brummogók, így Angliából, Hollandiából, Németországból.

Arról, hogy mennyire sokszínű a gyűjtemény, elég annyit megemlíteni: nemcsak barnák vannak, hanem rózsaszínek, kékek, fehérek. Vannak olyan darabok, amelyeket különféle öltözékkel ruháztak fel, így akad vadász, tengerész, cirkuszi, diplomás, boszorkányos, télapós, de jégkorongozó, vagány zenész és bőrszerkós motoros ugyancsak akad. Sőt, a tévémaci is figyel az egyik polcról, kiegészítve egy róla szóló könyvvel. Egy medvebanda tagjai pedig macis csészékből teáznak az egyik asztalon.

A kollekció először Szeghalmon volt látható a nagyközönség számára, az idősek otthonában, ahova egy kézműves szakkörre jár. Aztán nyílt kiállítás Várhelyen, valamint a szeghalmi Nagy Miklós városi könyvtárban is. Akkor figyeltek fel rá a füzesgyarmatiak, és csábították, hogy a szomszédos városban is mutassa meg a gyűjteményét.

A kollekciót négyszáz darabosra becsülte Molnár Rudolfné, de hozzátette, hogy nemrég kapott a Vöröskereszttől további több mint félezret, amelyek egyelőre zsákokban hevernek, és bérelnie is kellett egy tárolót, hogy legyen hová tennie. Örömmel venné, ha egy állandó kiállítás nyílna a gyűjteményéből, a tapasztalatai szerint a tárlat mindig nagy sikert arat, nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is.

Állandó kiállítás nyílhat a volt Tourinform-irodában Füzesgyarmaton

Huszár Róbert, a füzesgyarmati Hegyesi János Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatója elmondta: szeretnék, ha Molnár Rudolfné macis gyűjteményéből – amely a jelenleg láthatóhoz képest bővülhet is – állandó kiállítás nyílna a városban. Úgy véli, hogy erre – ahogy most, úgy a jövőben is – kiválóan alkalmas helyszín lenne az egykori Tourinform-iroda épülete, amelyet az intézmény ideiglenesen használhatott addig, amíg a városi könyvtár épületét felújították. Szerinte ugyanis a volt Tourinform-iroda kiváló helyen van, szemben a Gara hotellel és a Kastélypark fürdővel, tehát az oda látogatókat könnyen át lehetne csábítani a nem hétköznapi tárlatra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában