Beruházás

2022.07.07. 17:29

Tovább fejlesztették a békési rendelőt

Háromszázmillió forintos fejlesztés fejeződött be a napokban a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő József Attila utcai székhelyén – jelentette be a helyszínen megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón Kálmán Tibor polgármester, Dankó Béla országgyűlési képviselő és Erdélyi Imola igazgató. A beruházás része egy évek óta tartó fejlesztés-sorozatnak, amely során folyamatosan korszerűsítik a rendelőt.

Papp Gábor

/Fotó: Bencsik Ádám/

A 300 millió forintos hazai forrásból megvalósult fejlesztés során az épületben, az álmennyezet felett korszerű légtechnikai berendezést építettek ki, amely egyenletes, kellemes hőmérsékletet biztosít – szólt a részletekről Kálmán Tibor. Békés polgármestere elmondta, a külső térben hővisszanyerős légkezelő berendezést és kültéri egységeket helyeztek el. A belső világítási lámpatesteket korszerű LED-es lámpatestekre cserélték. A régi helyén új liftet alakítottak ki. Megújult a védőnői részleg is, aminek helyiségeiben megvalósult a padló- és falburkolat, valamint a belső ajtók cseréje.

Kálmán Tibor, Erdélyi Imola és Dankó Béla megmutatta a megújult védőnői részleget is /Fotó: Bencsik Ádám/

Kálmán Tibor kifejtette, az elmúlt években számos fejlesztés történt a rendelőintézetben. Hazai, 30 millió forintos belügyminisztériumi forrásból és alig másfél millió forintos önerőből újította fel az önkormányzat 2017-ben a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő elektromos hálózatát.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert támogatás segítségével energetikai korszerűsítés, fal- és tetőszigetelés, ablak és ajtócsere valamint fűtéskorszerűsítés valósult meg. Egy másik pályázat keretében napelemek kerültek az épületre. Kálmán Tibor szólt arról, hogy a TOP Plusz pályázat keretében tervezik a rendelőintézet további korszerűsítését, amiből a belső felújítást fejeznék be, a belső burkolatok, a padló, a falburkolat, a belső nyílászárók cseréje történhet majd meg. 

Dankó Béla országgyűlési képviselő kiemelte, mindennapjainkban az egyik legfontosabb kérdés a biztonság, amihez az egészségügyi ellátás is hozzátartozik. Mint elmondta, 2010 óta a vidéki régiókban 500 milliárd, a központi régióban és Budapesten 700 milliárd forintot fordított a kormány egészségügyi fejlesztésekre. 

Kitért arra, hogy a választókerületbe az elmúlt években több mint százmilliárd forintnyi támogatás érkezett az önkormányzatokhoz, vállalkozásokhoz, civil szervezetekhez. Ebből Békés több mint 17 milliárd forint támogatáshoz jutott, aminek eredményei látszódnak is a városon, a település több területen is előrelépett. 

Visszatérve az egészségügyre, szólt az ágazatban végrehajtott béremelésekről is. Az ápolók bére összességében háromszorosára emelkedett, míg a szakorvosok bére akár ötszöröse vagy kilencszerese is lehet mostanra a 2010-esnek. Hangsúlyozta, jó az irány, és a kormány csak 2022-ben 257 milliárd forintot fordít béremelésekre az egészségügyben. 

Hozzátette, nagyon fontosnak tartja, hogy a rendelőben a védőnői szolgálat is megújulhatott. Ennek kapcsán elmondta, a kabinet elindított egy olyan folyamatot, amely arra ösztönzi a magyar családokat, hogy minél több gyermeket vállaljanak. 2010 óta megduplázódott a házasságkötések száma Magyarországon, azóta 36 százalékkal csökkent a válások és 41 százalékkal az abortuszok száma. Összességében 220 ezerrel született több gyermek, mintha a családi támogatások rendszere nem újult volna meg.

Erdélyi Imola igazgató kérdésünkre elmondta, igyekeznek minél jobban és eredményesebben gazdálkodni, és annak köszönhetően saját erőből is folyamatosan fejleszteni a körülményeket. Többek között így újultak meg orvoseszközök az intézményben, illetve emellett a rendelőintézeten belül, például a folyosón is hajtottak végre kisebb-nagyobb beruházásokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában