Óvodai nevelés

2022.06.05. 11:30

Mankalával gondozzák a tehetséget Mezőkovácsházán

A Mezőkovácsházi Négy ­Évszak Óvoda és Bölcsőde gyermekei a napokban izgatottan készülődtek az idei mankalabajnokságra. Miután az évek óta töretlen népszerűségnek örvendő verseny házi bajnokságait lebonyolította a tehetséges munkaközösség, a gyerekek nagyon várták a döntőt. Szűcs Judit tehetségfejlesztő óvodapedagógus kilenc éve indította útjára a tehetséggondozás keretében a bajnokságot, ami a mankala ősi táblajátékra épül.

Csete Ilona

Czibula Kata Csenge és Almási Emília a kovácsházi Négy évszak óvoda által szervezett versenyen /Fotó: BMH/

Az óvodai nevelés alaptevékenysége a játék. Az óvodapedagógusok igyekeznek az ismereteket is játékosan átadni a gyerekeknek, mert játékon keresztül tanulni sokkal élvezetesebb és eredményesebb. 

2010-ben találtunk rá a Képességfejlesztés logikai és társasjátékokkal elnevezésű képzésre, amit mindannyian elvégeztünk. Ekkor vásároltuk az első mankaláinkat. Eldöntöttem, szeretném jobban megismerni és alkalmazni is a társasjátékokat a munkám során. Jelentkeztem tehetségfejlesztő óvodapedagógus szakvizsgára, ahol szakdolgozatomban a Töprengő logikai-matematikai tehetségműhely komplex programját mutattam be. A Töprengő műhely 2012 óta folyamatosan várja a tehetségígéreteket. 2014-ben szerveztem először mankalabajnokságot, akkor még csak a nagycsoportosaimnak – mesélt az óvónő a kezdetekről. 

A nagyok már szeretik a kihívásokat, megmérettetéseket, így egy pörgős, egyszerű, de mégis gondolkodtató, élménydús játékot keresett Szűcs Judit, amivel könnyen összemérhetik a gyerekek a tudásukat. 

– A lyukakkal és kavicsokkal játszott mankala a legszámtanibb, legősibb táblajáték, világszerte sok híve és szabálya van. Mindegyik fajtája igen hasznos a gyerekek matematikai képességeinek fejlesztésére: rögzülnek a számképek, erősödik a számfogalom, fejleszti a számolási készséget. Türelemfejlesztésre is kiváló. De ­számtalan egyéb képességet is épít (logikus gondolkodást, taktikát, empátiát, kudarctűrést­). 

A népszerű verseny döntőjére a gyerekeken kívül a munkaközösség is nagyon készült. A versenyt 2021-ben kiterjesztették a teljes intézményre, így 2022-ben nagy létszámban neveztek az óvodások (25 versenyző). A három házibajnokság legjobbjai mellett idén már részt vehetett a bajnokságon a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde három óvodása is, akiket Bagolyné Szűcs Andrea tehetségfejlesztő óvodapeda­gógus készített fel a megmérettetésre. A szülők is lehetőséget kaptak arra, hogy a ­helyszínen kövessék az eseményeket. 

Ütemesen kopogtak a kövek

Feszült figyelem, néma csend, majd a kövek ütemes kopogása hallatszott. A végig sportszerű, olykor szoros játszmákban a gyermekek kitartóan, lankadatlan figyelemmel játszottak. Gratuláltak a győzelemhez, s nem vette kedvüket, ha egyszer-egyszer alulmaradtak. Itt-ott előfordult nagyobb arányú győzelem, de a kiegyensúlyozott erőviszonyokat a pontok összesítése után a holtversenyek is bizonyítják. A több mint kétórás bajnokság végén megszületett a végeredmény: 1. Czibula Kata Csenge, 2. Albertus Emma Krisztina, 3. Dusik Petra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában