Békés megye

2022.06.03. 13:55

Eljött a grillszezon, a szabadban sütnek

A kora nyári időjárás sokakat csábít közös sütögetésre, kinti bográcsozásra, tárcsázásra. Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei alelnöke elmondta, felmérésük szerint tavaly tíz százalékkal nőtt a grilltermékek piaca.

Nyemcsok László, [email protected]

Csonka Zsolt családjával, feleségével és lányaival szívesen sütöget /Fotó: Imre György/

Kozsuch Kornél kiemelte, a koronavírus-járvány jelentős mértékben megváltoztatta az emberek életét, szokásait.

– Talán meglepő, de a két évvel ezelőtti tavaszi járványhelyzet után 2020 nyarán sokan vették elő a grillrácsot és a grillezéshez használt eszközöket – ecsetelte a NAK megyei alelnöke. – Nyárra a járványügyi intézkedések jelentős részét feloldották, de külföldre továbbra sem, vagy csak korlátozott mértékben lehetett utazni, vakcina pedig még nem állt rendelkezésre. A szabadidő eltöltéséhez sokan választották a grillezést, családi vagy baráti körben. Ez a folyamat még inkább felerősödött 2021-ben, amikor az év első felében a nagy arányban beoltott népességet már a járványtól való félelem sem korlátozta az összejövetelek és a közös programok szervezésében. Ezt támasztja alá az is, hogy jelentős mértékben nőtt a nagyobb kiszerelésű grilltermékek iránti kereslet.

Horváth Ferenc sok finomságot fűz el a nyársra, majd megsüti

Az élelmiszergyártók új grilltermékekkel jelentek meg a piacon, még kevésbé ismert, nemzetközi ízek is feltűntek a polcokon. A hazai fogyasztók ugyan elsősorban a már kipróbált és bevált termékeket részesítik előnyben, de minden közösségben akad olyan, aki szívesen próbál ki új ízeket. A hagyományosnak tekinthető termékek között is sok az újdonság, például a füstölt sóval fűszerezett termékek. Természetesen még mindig a grillhúsok és -kolbászok vezetik a listát, de folyamatosan nő a grillsajtok választéka is: van már grill camembert és gyümölcsszósszal ízesített grillsajtok is szerepelnek a kínálatban. Sokan sütnek grillen halat, gombát, paprikát és egyéb zöldségeket is, sőt az erre alkalmas gyümölcsök is egyre több rácson vagy grillfólián jelennek meg mostanában. Az alapanyagok mellett egyre bővül a grillételekhez való szószok és mártások választéka, sőt már léteznek kifejezetten grillezéshez ajánlott borok is. 

A korlátozások feloldásával a grillhúsok és -sajtok piaca további növekedésnek indult, tavaly 10 százalékos mennyiségi bővülést mértek. Forgalmi oldalról nézve elsősorban a 2500 négyzetméter alatti alapterületű, leginkább a szupermarket kategóriába sorolható üzletek vezetik a grillpiacot. Mellettük a diszkontláncok is jelentős részesedéssel rendelkeznek, kínálatukban már saját márkás termékek is vannak.

Csonka Zsolt, a Kondorosi Csárda executive séfje, és Horváth Ferenc mesterszakács, szakoktató hangsúlyozta, a grilltermékeknél legtöbb esetben az árnál is fontosabb a minőség a fogyasztó számára.

– Más termékkörökhöz hasonlóan a grilltermékekre is érvényes a sómentes vagy sószegény, illetve az adalékmentes termékek iránti fokozott igény – mondták. – A könnyebb és gyorsabb elkészítés érdekében egyre többen választják a magasabb feldolgozottságú, fűszerezett, pácolt, jellemzően csomagolt alapanyagokat. Ezek a meleg nyári napokon élelmiszer-biztonság szempontból is jóval kisebb kockázatot jelentenek. A húsoknál és sajtoknál az élelmiszeripar kellően felkészült már erre, a grillzöldségeknél és -gyümölcsöknél még van lehetőség a fejlesztésre.

Messzire repülhet a parázs

A katasztrófavédelemnél közölték, a nyári időjárás egyik pillanatról a másikra megváltozhat. Egy hirtelen széllökés messzire röpítheti a parazsat vagy a kerti asztalról ráfújhatja az éghető anyagot a tűzre. Ezért mindig legyen a közelben oltóanyag! Ha befejeztük a kerti sütés-főzést, alaposan el kell oltani a tüzet, hiszen még napokig képes parázslani. Ahogyan bográcsozásnál a tűzre, grillezésnél a parázsra is figyeljünk, a szúnyogok elűzésére használt fáklyákat és füstölőket is tilos felügyelet nélkül hagyni. Ezek szintén tüzet okozhatnak. Társasház erkélyén lehet grillezni, de nem mindegy, hogy milyen módszerrel. Gázpalackról működő grillt vagy zsámolyt társasházi erkélyen tilos működtetni, ahogy a faszénnel, brikettel, parázsló fával működő eszköz sem használható biztonságosan. Ha az erkélyen grilleznénk, azt elektromos grillel tegyük. Mielőtt nekiállunk az erkélyen főzőcskézni, olvassuk el a saját társasházunk házirendjét, nem tiltja-e az ilyen tevékenységet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában