Magyar Vöröskereszt

2022.05.30. 19:55

Kitüntetéssel díjazták a Békés megyei önkéntesek áldozatos munkáját

Díjátadó ünnepséget tartott hétfőn a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete a Garzon szállóban. A Vöröskereszt Világnapja alkalmából azokat az önkéntes szervezőket és véradókat köszöntötték, akik az elmúlt években önzetlenül segítették a szervezet munkáját.

Vágvölgyi Nóra [email protected]

Tóth Zoltánné gratulált Tóth Bélánénak, aki dr. Párducz Lászlótól vehette át a gyémánt fokozatú kitüntetését /Fotók: Sz. V./

Dr. Párducz László, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: ezen a világnapon a Magyar Vöröskereszt büszkén köszönti munkatársait és önkénteseit, akik nap mint nap fáradhatatlanul dolgoznak a kiszolgáltatott közösségek segítésén.

– A Vöröskereszthez közel 14 millió aktív önkéntes és 450 ezer munkatárs tartozik, akik 192 országban nyújtanak segítséget mintegy 200 millió embernek. Itt Békés megyében megközelítőleg 600 önkéntessel végezzük a munkánkat a Föld legnagyobb és legkiterjedtebb humanitárius közösségének, a Vöröskereszt és Vörösfélhold mozgalomnak a tagjaiként – ismertette beszédében a megyei elnök, aki szerint a szervezet önkéntesei együtt megállíthatatlan erőt jelentenek.

Ezt követően Haskó György, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóezredese, megyei igazgató-helyettes mondott köszönetet az önkéntesek áldozatos munkájáért. – A vöröskeresztes dolgozók és az aktivisták – a polgárőrök mellett – a legfőbb stratégiai partnereink, akik a katasztrófák esetén kimagasló szerepet vállalnak a segítségnyújtásban, az ellátási, elhelyezési feladatellátás elképzelhetetlen lenne nélkülük – fogalmazott a tűzoltóezredes. 

Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének igazgatója elárulta: május 8-án van Henry Dunant svájci üzletembernek a születésnapja, aki 1861-ben a solferinói csata után döntött úgy, hogy megalapítja a világ máig legnagyobb hatású humanitárius mozgalmát, a Vöröskeresztet. 

Tóth Zoltánné gratulált Barta István Zoltánnak, aki dr. Párducz Lászlótól vehette át az arany fokozatú kitüntetését

– Ebben az időszakban szoktuk megköszönni azoknak az önkénteseknek a munkáját, akik nélkül a véradásszervezés, az egészségnevelés, az elsősegélynyújtás, a szociális és ifjúsági tevékenység elképzelhetetlen lenne. Jelenleg is rengeteget segítenek az ukrán menekültválság kapcsán, mindennap ott vannak velünk Lőkösházán, de az élelmiszermentésből is kiveszik a részüket. Ugyanakkor mindig szükségünk van új önkéntesekre, mindig van elvégzendő feladat, ami csak rájuk vár – hívta fel a figyelmet az igazgató.

Az ünnepségen a köszöntőket követően átadták a szervezet önkénteseinek, a kitüntetésekért járó tárgyi ajándékokat. Mindezek mellett kiderült: a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége magyarországi települések (önkormányzatok) részére Humanitárius település cím elnyerésére pályázatot ír ki minden évben, melynek célja, a Magyar Vöröskereszt eszmeiségét, alapelveit tiszteletben tartó, megvalósításában aktívan részvevő közösségek elismerése. Gerendás település első alkalommal pályázott és elnyerte ezt a címet. Telekgerendás településnek pedig ebben az évben másodjára hosszabbították meg újabb 5 évre a Humanitárius település címét.

A települések elismerését követően a megyei szervezet javaslatára a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége kiemelkedő Vöröskeresztes Tevékenységért kitüntetés gyémánt fokozatát adományozta a csanádapácai Tóth Bélánénak, aki 1974. óta tagja a Magyar Vöröskeresztnek. Több mint harminc éve titkára és területi küldöttje a Magyar Vöröskereszt Csanádapáca települési Alapszervezetének. 

Barta István Zoltán pedig arany fokozatú kitüntetést kapott a Vöröskeresztes Tevékenységért. A békési vállalkozó 2006 óta a Magyar Vöröskereszt tagja, nevéhez fűződik a 10 éve igen nagyszámú Madzagfalvi Véradások szervezése is.

A segíteni akarás hajtja őket

A világnapi ünnepségen a Vöröskeresztes Munkáért kitüntetés ezüst fokozatában részesült a mezőkovácsházi Domonkos Illésné és Csíkos Imre Ferencné, valamint a szarvasi Szíjjártó Sándorné. A kitüntetés bronz fokozatát a kardosi dr. Molnár Erika, az újkígyósi Szűcs István Jánosné és a mezőkovácsházi Czút Lajos vehette át. Szabó Imre Lászlóné munkáját posztumusz a Vöröskeresztes Tevékenységért kitüntetés bronz fokozatával ismerték el, melyet lánya, Nyilasné Benkő Mária vett át Tóth Zoltánnétól és dr. Párducz Lászlótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában