Együtt a Kisangyalokkal

2022.05.04. 06:35

Intenzív terápiához vár segítséget a csabai Levi

Széles összefogás jött létre a békéscsabai Móricz Leventéért, akit születésekor súlyos agyvérzés ért. Édesanyja kisfia műtét utáni intenzív fejlesztésének reményében fordult az „Együtt a Kisangyalokkal” alapítványhoz és a nyilvánossághoz.

Nagy Szilvia

Tímea Levi gyógyulása érdekében az Együtt a Kisangyalokkal alapítványhoz fordult /Fotó: BMH/

 – Levi 2012-ben született, komplikációk következtében súlyos agyvérzés érte, teljes agyállományi károsodást szenvedett. Állapota jelenleg is folyamatos, huszonnégy órás figyelmet, ellátást igényel, önálló mozgásra, ülésre, állásra képtelen. Etetni kell, emelni, fürdetni – mondta el az édesanya. Hegedűs Tímea hozzátette, a kezdetektől fogva kereste a lehetőségeket Levente fejlesztésére, a kisfiú többféle komplex, intenzív terápián van túl, kapott őssejtkezelést is, most pedig egy rendkívül fontos, állapotjavító műtétre vár. 

– Az agyvérzés miatt az izomzata feszes, súlyos gerincferdülése van. Ahogy nő, a gerincferdülése egyre nagyobb nyomást gyakorol a belső szerveire, és kedvezőtlenül befolyásolja a légzését, az alvását, közérzetét – részletezte az édesanya, aki egyedül neveli gyermekét. A műtétre Leventének már időpontja volt: március 26-án Csehországban hajtották volna végre a beavatkozást, de az orosz származású orvost az időközben kitört orosz–ukrán háború miatt a csehek nem engedik be. Először csak tolták, halasztották a műtét időpontját, később kijelentették, sajnos nem tudják vállalni.

– Nagyon rosszul esett, mert ez a műtét gyakorlatilag Levi életét jelenti. A pandémia komoly visszaesést okozott az állapotában, nem járhattunk fejlesztésekre, állóképessége jelentősen csökkent. Az idei év viszont reményt keltően indult; Levi újra intenzív terápiát kezdett a solymári Borsóházban, egészen megnyílt, sokkal kommunikatívabb, figyelmesebb lett. A terapeuták jobban be tudták vonni a foglalkozásokba, fizikailag is aktívabbá vált. A műtét most jönne jókor, de itthon ülünk és várjuk a csodát – összegezte a helyzetet Hegedűs Tímea. 

Hangsúlyozta, egyetlen megoldás maradt, hogy Barcelonában műtsék meg Levit, de Spanyolország a költségek tekintetében sokkal drágább. A beavatkozás, a kiutazás, a szállás csaknem 2,5 millió forintot emészt fel, az erre szánt pénzösszeg adományból, támogatásokból már összegyűlt, de a műtétnek csakis az azt követő intenzív mozgásterápiákkal együtt van értelme, hatása. Ennek finanszírozásához kér segítséget az édesanya: az egyéves Borsóház-terápia költsége több mint 3,2 millió forintra rúg. 

– Eddig leginkább kupakokból gazdálkodtam ki a fejlesztéseket, emellett mindig voltak önzetlen adományozók. A lelki erőmet is az adja, hogy látom az embereken, értik, érzik, mennyire fontos nekem Levi. Úgy érzem, nem vagyok egyedül, ha újra és újra fel tudok állni, lesznek mellettem segítők – mondta az édesanya, hozzátéve, tudja, hogy kisfiában ott a lehetőség, hiszen még őt is meg tudja lepni. 

– Legutóbb, amikor a fejlesztésen azt kérték, emelje szépen a lábát, megtette. Ez is olyan nagy eredmény számunkra, ami miatt érdemes tovább küzdeni. Soha nem mondanék le Leviről. Saját kis nyelve, eszköztára van, emberi, érzelmi megnyilvánulásai, pontosan látom, mikor boldog, mikor fáj neki. Mosolyog a fújós buborékokra, olykor meg kicsit hisztisebb, épp, mint egy egészséges gyerek. Bízom abban, hogy a műtét után a feszesség miatti fájdalmai csökkennek, és még inkább ki tudja majd magát fejezni. Bízom az orvosokban, hiszem, minden gyermek megérdemli a boldogságot. Sokszor elszomorodom, de édesanyaként nem adom fel, keresem az utat a fiamhoz, a fiamért.

A műtét és a Borsóház-terápia élhetőbb életet jelent

A kilencéves Leventének és édesanyjának a hétköznapokban ketten kell boldogulniuk, a kisfiú bátyja, a tizennyolc éves Zoltán kollégista, hétvégente jár csak haza. Levi reggel 7 óra körül kel, édesanyja hétfőtől péntekig speciális iskolába, a Napraforgóba viszi. A foglalkozások után dél körül végez a kisfiú, akit kedden és csütörtökön speciális, Pfaffenrot-terápiára is hord az édesanyja. Hegedűs Tímea elmondta, kisfia alvása változó, rendkívül frontérzékeny. Speciális étrenden él, mert sokféle összetevőre érzékeny. A fejlesztéseken túl ő is mindennap átmozgatja gyermekét, de a speciális terápiákhoz szakemberek segítsége kell. Az úgynevezett Nazarov műtéti technika során állapottól függően bemetszéseket hajtanak majd végre Levin. A letapadt mélyizomszalagok mentén így rések keletkeznek, amik aztán regenerálódnak és nyúlnak, azaz enyhítik a feszülést, a nyomást, a fájdalmat. A cél, hogy a kisfiú állapota élhetőbb, fájdalommentesebb szintre emelkedhessen. Aki segíteni szeretne Leventén, az „Együtt a Kisangyalokkal” alapítvány számlaszámára utalhat. 

A tárgyba be kell írni: adomány. 

Számlaszám: 11733027-28360616.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában