Kertészkedés

2022.04.11. 11:28

Vetnek, palántáznak Békés megye kertjeiben

Az áprilisi kerti munkákhoz adott hasznos tanácsokat Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf kertbarát kör elnöke. A metszéseket és a lemosó permetezéseket a túlnyomó többség már elvégezte, és jól tette. Ezek nagyban befolyásolják ugyanis az idei termésünket, és megkönnyítik az egész évi munkánkat.

Nyemcsok László

Hankó János is elvégezte a veteményezést, ahol csak lehetett /Fotó: Imre György/

– Aki eddig halogatta a telepítéseket, az ültetést, annak nagyon igyekeznie kell, hiszen a szabad gyökerű növényeknek a vegetáció megindulása előtt a földbe kell kerülniük. Az edényes növényekre vagy földlabdásokra ez nem vonatkozik – hangsúlyozta az elnök. – Érdemes körülnézni, hogy hol, mennyiért lehet a növényeket beszerezni, mert egy kis utánajárással sokat spórolhatunk. Bátran kérjenek szakmai tanácsokat is a kertészkedők.

Hankó János kitért arra, a konyhakertben nincs elkésve senki a vetéssel, hiszen a talaj hőmérséklete a reggeli fagyok miatt alacsony, így a kelés elhúzódhat. 

Alkalmazkodjunk mindig a természethez, és semmit ne siettessünk! Nagyon csapadékszegény a tavasz, így a megfelelő víz kijuttatásáról gondoskodni kell. Alaposan öntözzük be az elültetett növényeket. Ahogy melegszik az idő, ültethetjük a karalábé- és karfiolpalántákat. A hónap vége felé kikerülhetnek a korai paradicsompalántákat. Még vethetünk hónapos retket, spenótot, salátát, zöldbabot, patisszont, cukkinit és bimbóskelt.

– Eljött az ideje a komposztálóban érlelt humusz felhasználásának – emelte ki a szakember. – Ez a szerves anyag nem csupán megfelelő tápanyagot jelent a talajnak és a növényeknek, hanem javítja a termőföld szerkezetét, levegő- és vízáteresztő képességét. 

Ezáltal a talajlakók számára is optimálissá válik az élet, mely hasznos a növények számára, és a hozamokban is megmutatkozik. Fontos még tudni a komposztról, hogy átrostálva kiváló minőségű virág- illetve palántaföldet nyerhetünk. Aki teheti, és ideje, lehetősége van, az komposztáljon, mert így minden szerves anyag visszafordítható a természet körforgásába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában