Régi fotók

2022.04.22. 17:15

Utcai kiállítás nyílt Békés központjában

Ritka és egyedi régi békési fotókat bemutató utcai kiállítás nyílt pénteken délelőtt Békésen, a Múzeum közben a helyi nosztalgia csoport és az önkormányzat együttműködésével. A tárlat képanyagát minden hónapban cserélik, illetve frissítik majd.

P. G.

Fotó: Bencsik Ádám

– Az emlékek és értékeink felidézése, illetve megőrzése nagyon fontos a városunk számára, hiszen a múlt nélkül nincs, nem is lehet jövő – fogalmazott köszöntő beszédében Kálmán Tibor. Békés polgármestere elmondta, a Békési Nosztalgia Csoport kezdeményezésére született meg a különleges utcai kiállítás.

– Hálás vagyok a csapat tagjainak, hogy erőt és a fáradtságot nem kímélve megkeresik a különböző emlékeket. Szétszórva, itt-ott sokaknál vannak fotók, amelyeket összegyűjtenek, rendszereznek, és a pénteken megnyílt tárlatnak köszönhetően arra is lehetőséged adnak, hogy más érdeklődők is megtekinthessék a Békés szempontjából fontos monumentumokat – tette hozzá a polgármester, aki kitért arra, hogy a képeket ciklikusan, várhatóan havonta cserélik majd. Kiemelte, az érintett városrészen sokan sétálnak, és várhatóan a kiállítás miatt még többen teszik majd ezt. Hangsúlyozta, a fotók várhatóan sokakban egy-egy történetet is fel fognak idézni.

 

Békési Béla, a Békési Nosztalgia Csoport vezetője elmondta, mintegy tíz éve, 2012-ben hozták létre a csoportot. Azóta rengeteg régi fotót és filmeket is összegyűjtöttek, az emlékek összetett tárháza jött össze az évek alatt. Kifejtette, már közel 50 ezer fotó van fent az archívumukban, amelyek közül a tárlat összeállításakor is szemezgettek.

Békési Béla kiemelte, egy álom teljesült az utcai kiállítás létrejöttével, hiszen ötletüket az önkormányzat felkarolta, a vitrineket is a város készíttette el. Megerősítette, hogy a tárlaton jelenleg mintegy harminc fotó látható, amelyeket havonta cserélnek majd. Elmondta, egy-egy korábbi korszakból származó amatőr felvételekről van szó, amelyek ugyanakkor kiválóan közvetítik az adott időszak hangulatát és érzéseit. A nosztalgia csoport vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a fotók abban is segítenek, hogy érzékeltessék mennyit változott a város az elmúlt években. Hozzátette, személy szerint nem Békésen lakik, és bár sűrűn jár haza, még inkább szembeötlő, hogy mennyit fejlődött, fejlődik a település.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában