Elismerés

2022.04.22. 11:33

Az orosházi kőfaragómester a jel használatára kapott felhatalmazást

A Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete idén megrendezte a 22. Nemzetközi Kőkonferenciát a szakma kívánságának megfelelően, a pandémia miatti egy év kihagyás után. A rendezvény az elmúlt két évtized alatt a kőfaragószakma legrangosabb és leglátogatottabb eseménye. Ott hirdették ki, hogy az arra érdemes szakemberek közül ki kaphatja meg a kőfaragójelet. Az orosházi Paulik Dezső kőfaragómester a jel használatára jogosító díszes oklevelet az édesapjával közös vállalkozásának bemutató parcellájában mutatta meg.

Csete Ilona

Paulik Dezső megmutatta a kőfaragójel használatára jogosító díszes oklevelet /Fotó: Bencsik Ádám/

Az idei kőkonferencián napirenden volt számos érdekes téma, köztük például azok a változások, új fejlesztések, amik a kőipart jellemezik a világon. Ezen a jeles eseményen jelen volt az orosházi kőfaragómester, Paulik Dezső, s ahogy fogalmazott, ő nagyon nyitott a kőpiac szakmai újdonságaira, szereti a kihívásokat. A Kőfaragó és Műkőkésztő Vállalkozók Országos Ipartestületétől megkapta a kőfaragójel használatára jogosító díszes oklevelet, amire méltán büszke. 

Az új, Bajcsy utcai bemutatóparcellájában, az angyalok kertjében, a pajzsba szerkesztett és elhelyezett monogramját mutatva azt is elmondta, munkái az örökkévalóságnak készülnek, igyekszik a lehető legjobb minőséggel elkészíteni minden általa, egyedileg tervezett síremléket. Mostantól pedig lehetősége van arra, hogy kőfaragójelét is megjelenítse. A kőfaragójel történetével kapcsolatban emlékeztetett, évszázados hagyomány, amikor az utókor számára megjelölik, hogy egy-egy síremlék, oszlopfő megfaragása, restaurálása kinek a keze nyomát dicséri. 

 

– Mesterségünk címere – röviden így összegezném a lényegét. A szakma elismerése, hogy használhassuk. Termékeink minőségére egyfajta garancia ennek a jelnek a használatára kapott felhatalmazás – tette hozzá a síremlékekre szakosodott orosházi kőfaragómester. 

Kőfaragójelekkel találkozhatunk templomok és katedrálisok bejáratánál, számos váron és kastélyépületen is. E jelölések közel 1000 éve tájékoztatnak bennünket a kőfaragók és mestereik életéről, alkotásaikról. 

Mesterpajzsba véshették be kiérdemelt jelüket

Más műhelyek, mesterek és kézművesek is használtak jeleket, de egyedül a kőfaragóknak volt saját személyre szóló jelük, amelyet a kőfaragómester javaslatára kapott meg a kőfaragósegéd, munkába állásakor. Tulajdonosa lehetett a jelnek a művészet szolgája (tehát a mesteriskola tanulója), a fafaragó, a kőszobrász, az üzemvezető és a mester. Ez utóbbiak a mestermű elkészülte után egy úgynevezett mesterpajzsba véshették be jelüket. A kőfaragójel a szakmai tudás elismerése volt régen és napjainkban is. Újbóli bevezetésének az ipartestület részéről éppen ez a célja a huszonegyedik században. Alapszabályban rögzítették a jel használatát, adományozásának a kritériumait. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában