Pályázat

2022.04.14. 10:54

Az emlékművet is felújították Medgyesegyházán

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai folyamatosan járják az országot, hogy a pályázatok keretében már felújított sírhelyek és síremlékek állapotának megfelelő fenntartásáról személyesen is meggyőződjenek.

N. Sz.

Fotó: Magyar Hadisírgondozás Facebook-oldal

Az elmúlt héten egyik állomásuk Medgyesegyháza volt, ahol 2019 tavaszán újították fel sor az Evangélikus temetőben lévő 21 hadisírt és az emlékművet – olvasható a múzeum közösségi oldalán. Leírták, hogy a munkálatok során a dísztelen műkő sírköveket megtisztították és impregnálták, majd új, stabil betonalapokra helyezték vissza. A szecessziós jeleket mutató emlékmű műkő testét is megtisztították, újrafestették. A település hőseinek névsorát tartalmazó márványtáblát - az eredetivel megegyező feliratozással - újra cserélték. A sírok környezetét murvaszórással és füvesítéssel rendezték. Kraller József polgármester elmondta, az emlékmű a település hősi halottjainak állít emléket, nem kevesebb, mint 88 név olvasható rajta. 

Fotó: Magyar Hadisírgondozás Facebook-oldal

Az első világháború centenáriuma alkalmából az emlékműtől nem messze mívesen faragott páros kopjafát állítottak fel 2014-ben, amely szintén a hősi halottaknak állít emléket. Ugyancsak itt nyugszik az huszonegy medgyesegyházi fiatal, akik egykor hősiesen helytálltak a "Nagy Háborúban". Parcellájukat már a háború idején kialakították itt, a sírhelyek a korra jellemző félköríves vagy csúcsos műkő táblákat, illetve kereszt formájú sírköveket kaptak. Az évtizedek folyamán a hadisírok állapota megromlott, felületük erősen szennyeződött, a hősök neveit tartalmazó tábla deformálódott, ezért elengedhetetlenné vált a pályázati forrásból történő felújítás, valamint a csere, amit az önkormányzat végeztetett el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában