Békés megye

2022.03.08. 06:30

Temperamentumosak, és őrzik az otthon melegét: ma a nőket ünnepeljük

Ez a nap más, mint a többi, hiszen minden év március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot világszerte, amely a szebbik nem iránti megbecsülés és tisztelet kifejezésének napja. Ennek apropóján kérdeztük Ádász Istvánt, a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének elnökét és Harangozó Imre néprajzkutatót, ők hogyan ünneplik ezt a napot, miként vélekednek a nőkről, a női eszményről.

Vágvölgyi Nóra-Nagy Szilvia

Ádász István papírvirággal lepte meg munkatársait, így Pelyák Bohus Beátát is /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik_Adam

A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet Magyarországon 1948 óta minden év március 8-án tartanak. 

 

Harangozó Imre néprajzkutató elmondása szerint olyan családba született, ahol tisztán jelen volt a hagyományos, az otthon melegét, lelki biztonságát adó határozott női jelenlét. 

– Édesanyám, két nagymamám, de tizennégy esztendős koromig még az egyik dédanyám is hatalmas, gondoskodó szeretettel vett körül. Feleségem pedig több mint három évtizede – szellemi és lelki társként is – biztosítja számomra mind a lelki, mind pedig a fizikai hátteret mindahhoz, amit teszek ebben a világban. 

– Hálás szeretettel gondolok most rájuk, s a már felnőtt, Budapesten élő leányomra, akire pedig különösen büszke vagyok – osztotta meg velünk a néprajzkutató, aki szerint a régi magyar női eszmény a család, az édesanya és az otthon melegéért, annak lelki biztonságáért felelős, ugyanakkor mégis autonóm és független nő képét rajzolja elénk. Mindez ott van a magyar Mária-tisztelet mélyén, de a magyar női szentek kultuszában is. 

– Például Erzsébetről jegyezték föl, hogy királyi származása ellenére egyenrangú társként kezelte a legegyszerűbb gyermeket is. Nem volt hajlandó alkalmazkodni az udvari élet előírt formáihoz, temperamentumos és szenvedélyes volt, minden körtáncnál jobban szerette a vad lovaglást. A maguk korában például szokatlan módon szerelmi házasságban élt férjével, Lajos őrgróffal. Környezete megbotránkozott rajta, férjét hazavárva messzire elébe lovagolt, és csókokkal, viharos örömmel üdvözölték egymást – mesélte lapunknak a néprajzkutató. 

Mint mondta, ebbe a sorba tartoznak magyar nagyasszonyaink is. – Legszebb példája e hosszú sornak Zrínyi Ilona alakja. Ezt az eszményt talán Garay János fogalmazza meg a legpontosabban a Magyar hölgy című versében, amikor így ír: „Magyar hölgynek születtél, áldd érte sorsodat! Magyar hölgynek születni nagy és szép gondolat! Óh, hölgy, ki ezt megérted mi szép vagy és mi nagy! Rendeltetés az égből, a földön áldva vagy!” – idézte e mély érzésű sorokat Harangozó Imre. 

Harangozó Imre szerint a régi magyar női eszmény az otthon melegéért felelős, mégis független nő képét rajzolja elénk /Fotó: Imre György/

A nőnappal kapcsolatban Ádász Istvánnak azonnal egy Karinthy-gondolat jutott eszébe, mely véleménye szerint nagyon kifejező: e szerint a nő és férfi ritkán egyezik, hiszen a nő férfit, a férfi pedig nőt akar. A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének elnöke úgy fogalmazott, nagy rajongója és tisztelője a női nemnek. 

– Természetesen nem csak egyetlen napon kell a hölgyeket szeretni, az év összes napján megérdemlik a figyelmet és a gondoskodást – tette hozzá Ádász István. 

Kiemelte, nőnapon külön köszönti a kollégáit, rokonait is. Egyesével ugyan nem tud minden érintettnek kedveskedni, de a közösségi oldal használatával sokakat elér. Elárulta, szűk családjában két nő – lánya és felesége – veszi körül, akikhez az évek során alkalmazkodott, akiknek elfogadja női mivoltából adódó sajátosságait. Alig várja, hogy lányát és feleségét virággal, bonbonnal, közös programmal lepje meg. Humorosan hozzáfűzte, kiskutyájuk kan, hogy a nemek aránya azért egyenlő legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában