Galériával

2022.03.09. 06:56

Pályaorientációs központot adtak át Csabán

Átadták a mintegy 108 millió forintos pályázati támogatással elkészült Pályaorientációs Tanácsadó és Módszertani Központot kedden délután a megyeszékhelyen.

Fotó: Lehoczky Péter

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntőbeszédében kifejtette, az elmúlt esztendőben 7,1 százalékkal nőtt a hazai GDP. Békés megyében is jó ütemű, ezzel lépést tartó fejlődésnek lehetünk a tanúi.

– Több dologra van ugyanakkor szükség ahhoz, hogy megközelítsük az országos átlagot minden téren. Ehhez az elérhetőség javulása, jó képzőhelyek, munkaerő, munkahelyek egyaránt szükségesek. Az M44-es folyamatos épülése, a vasút-korszerűsítés, a tervbe vett repülőtér-fejlesztés mindezt segítheti, új munkahelyeket, jobb jövedelmezőséget is biztosíthat a jövőben. Emellett szükség van arra is, hogy a munkavállalók iránymutatást, tájékoztatást kapjanak, milyen munkahelyet válasszanak, milyen lehetőségeik vannak. Herczeg Tamás kiemelte, 2021 nyarától működik a pályaorientációs központ a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának keretei között, és alig néhány hónap alatt már kiválóan teljesítettek, ötezer kontaktot alakítottak ki a szakemberek.

 

Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, egy határon átnyúló, foglalkoztatást segítő projekt valósult meg

– Két és fél millió euró összértékű programról van szó. Az összeg egyik részét a román felek, másik részét a magyar oldal használta fel – részletezte.

– A pályaorientációs központ átadása része a projektnek, amely olyan gimnáziumi tanulókat, illetve olyan gimnáziumot végzetteket szólít meg, akik nem rendelkeznek szakmával, és nem tanulnak tovább. Ezért elősegítjük, hogy ezek a csoportok is szakmát szerezhessenek.

 

Dr. Uzsák Katalin a területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkár elmondta, Magyarországon a foglalkoztatottak száma hónapok óta 4,7 millió, ami a munkaerőpiacnak stabil alapot ad. Hangsúlyozta, a vállalkozások munkaerő-támogatása kapcsán kiírt programban 42 ezer embert sikerült elérni, és csaknem 23 milliárd forint támogatást fizetett ki ezen a jogcímen az állam.

Kifejtette, hogy az átadott központnak azért is különösen nagy a szerepe, mert az intézmény komoly feladatokat lát el a gazdaság stabilitása érdekében. A helyettes államtitkár hozzátette, a központot az Interreg program keretében alakították ki 108 millió forintos pályázati támogatással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában