Programsorozat

2022.03.09. 18:32

Hetven éve nyílt meg a csabai megyei könyvtár

Idén ünnepli hetvenedik születésnapját a megyei könyvtár, ennek apropóján színes programokkal, meglepetésekkel készülnek látogatóiknak a bibliotéka dolgozói. A programsorozat első állomása a szerda délutáni visszaemlékezés volt, ahol a hetven esztendővel ezelőtti eseményeket idézték fel.

V. N.

A megyei könyvtár születésnapi programján régi relikviákat, fotókat is láthattak az érdeklődők /Fotók: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik_Adam

Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, a békéscsabai volt az első megyei könyvtár, melynek kulcsát és az ezzel járó feladatot Lipták Pál vette át 1952. március 9-én.

– Ezt követően sorra nyitottak a megyei intézmények, és december 31-re a szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár megnyitójával minden megyében lett bibliotéka – osztotta meg velünk az igazgató. Hozzátette, erre a kerek évfordulóra igyekeznek minél több tárgyi emléket összegyűjteni.

– Keressük a régi relikviákat, olvasójegyeket, fotókat,és azokat az olvasókat, akik emlékeznek a kezdetekre. Könyvtáros-találkozót is szervezünk, illetve születésnapi olvasójegyet, könyvjelzőt is készítünk erre az alkalomra. Továbbá várjuk azokat az előadókat, művészeket, közéleti embereket, akik korábban jártak nálunk, és videós üzenetben szívesen felköszöntenék az intézményt, valamint annak dolgozóit – ismertette Rakonczás Szilvia.

A szerdán délután rendezett születésnapi programon Varga Tamás alpolgármester elárulta, a megyei könyvtárból kölcsönözte ki első könyvét, itt írta szakdolgozatát, és itt sikerült az olvasás szeretetét elültetni a gyermekeiben. – A könyvtár egy otthon, egy olyan közösségi tér, amely marasztalja az idelátogatókat – fűzte hozzá.

Őt követte Szebellédi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke, aki szerint a könyvtárak elsődleges feladata megőrizni az értékeket és a technológia vívmányai segítségével megkönnyíteni az információhoz, az írott értékekhez való hozzáférést.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő gondolatait munkatársa, dr. Gulyás Péter tolmácsolta. E szerint a könyvtárak szerepe az elmúlt évtizedekben óriásit változott, és a hagyományos, illetve az új típusú szolgáltatások fejlesztése folyamatos a megyei könyvtárban.

Dr. Ambrus Zoltán, a könyvtár egykori igazgatója Lipták Pál szakmai tudásáról, hagyatékáról mesélt. – Egészen másfajta rendszer alakult ki az irányítása alatt, kinyíltak a terek, elindult az első zenei könyvtár, megjelent a szabadpolcos rendszer – sorolta az akkori sikereket.

Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke háláját fejezte ki, hogy 70 évvel ezelőtt megszületett az a minisztertanácsi határozat, amely létrehozta a megyei könyvtárakat.

 

A programsorozat következő állomása április 14-én, Lipták Pál születésnapjának 100. évfordulóján lesz, amely a könyvtárosok világnapja is. Erre a napra kiállítással és további meglepetésekkel készül a megyei intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában