’56-os forradalom

2022.02.25. 13:57

Tragikus sors jutott Békés megye mártírjainak

Harmati Imrének és Kovács Zoltánnak egyaránt van emléktáblája Békéscsabán. Előbbinek a Szent István, utóbbinak a Szabadság téren. Mindketten orosz páncélosok tüzétől vesztették életüket 1956-ban. A Maléter Pál-díjas, idén március 15-én a békéscsabai önkormányzattól életműdíjban részesülő Vánsza Pál elhatározta, hogy évtizedes gyűjtéseiből felidézi ’56 Békés megyei áldozatait, mártírjait. Vele beszélgettünk.

Vánsza Pál – aki a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ) Békés megyei elnöke – elmondta, február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja hazánkban. Ehhez közeledve még inkább érdemes néhány hős, ’56-os forradalmár, ártatlanul elesett ember emlékét felidézni. – Harmati Imre Mezőberényben élt, Békéscsabán dolgozott rendőr szakaszvezetőként. 1956. november 4-én hajnalban, amikor a szovjetek támadást intéztek Békéscsaba ellen, szolgálatban volt a Szent István téren lévő rendőrkapitányságon. A kapuban posztolt, amikor egy szovjet páncélos tüzet nyitott rá. Ott vérzett el, mivel nem tudtak neki segítséget nyújtani – idézte fel a történteket Vánsza Pál.

Vánsza Pál Harmati Imre békéscsabai emléktáblája előtt /Fotó: Bencsik Ádám/

Kovács Zoltán 1905-ben született Orosházán, Békéscsabán szolgált a Szabadság téri hadkiegészítő parancsnokságon. Szintén november 4-én hajnalban érte egy sorozat egy szovjet páncélosról, amikor igyekezett a parancsnokságra. A 101-es szobor akkor kiásott gödrébe esett az első sorozat után, majd próbált kikúszni, de egy újabb sorozat végleg leterítette. Ugyancsak a segítség hiánya miatt vérzett el. Az ügy pikantériája, hogy a kádári diktatúra úgy állította be ezt a tragikus eseményt, hogy az „ellenforradalmárokkal került tűzharcba, s a túlerővel szemben alulmaradt.” Onofrei Károly (1925–1957) budapesti műhelylakatos története is tragikus. Makkegészségesen utazott Mezőberénybe 1957 márciusában, hogy a felesége földöröksége után érdeklődjön. Itt a karhatalmisták elfogták, majd Békésen iszonyatos kínzások közepette agyonverték. A hivatalos verzió az volt, hogy szívbénulásban hunyt el. Özvegye, Onofrei Károlyné így emlékezett vissza minderre 1994-ben. A férjemnek soha nem volt semmi baja a szívével. 1957. március végén jött egy rendőr a VII. kerületi kapitányságról, hogy a férjem Békésen meghalt, menjek, temettessem el. A sírnál ott volt a lezárt koporsó. Kértem, könyörögtem, hogy nyissák fel, legalább holtában láthassam még egyszer. Valaki rám szólt, ne óbégassak, mert oda kerülök a férjem mellé. Húsz hónapos kisfiút hagytam otthon, ki nevelte volna fel, ha én is oda kerülök? Hosszú időn át nem mondtam meg a fiamnak, hogy mi lett az apjával, csak a rendszerváltás után tudta meg tragédiáját. Angyal István 1928-ban született Magyarbánhegyesen, 1956. október 23-án Esztergomban dolgozott, ott érte a készülő diáktüntetés híre. Budapestre érve a Bem-szobornál csatlakozott a demonstrációhoz, innen a tömeggel a Parlament elé vonult. Este ott volt a rádió ostrománál, a sebesültek elszállításában, a lőszerek lerakodásában segédkezett. Csoportja november 8-áig vívott fegyveres harcot. Noha társai biztatták, nem volt hajlandó elmenekülni az országból. 1958. április 17-én szervezkedés kezdeményezése, vezetése és egyéb vádak alapján halálra ítélték, de­cember 1-jén kivégezték. Harmincéves volt.

Nem jött haza, forradalmár lett

Vánsza Pál szólt arról is, nem egy ’56-os mártír alig 20 évesen esett el. Köztük volt Zsiros Mihály honvéd tizedes, aki 1935-ben született Békéscsabán. Kiskunfélegyházára vonult be katonának. A forradalom kitörésekor felvezényelték az alakulatát Budapestre, mely ott feloszlott. Parancsnokuk kijelentette, tegyen mindenki saját belátása szerint. Hazamegy vagy a forradalom oldalára áll. Zsiros Mihály az utóbbit választotta. Maradt Pesten, beállt a forradalmárok közé. Csatlakozott a hetedik kerületben a Royal Szállóban tartózkodó Wesselényi zászlóaljhoz. Ekkor a csapat létszáma mintegy 1500 volt, kegyetlen harcot vívtak az oroszokkal 1956 novemberének elején. Zsiros Mihály és nyolc társa is elesett, amikor az oroszok sortüzet zúdítottak rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában