Allergiás reakció

2022.02.07. 11:27

Táskájában hordja az injekciót az életveszélyes méhcsípés óta a gyulai édesanya

Múlt héten számoltunk be arról, hogy súlyos allergiás reakciót, anafilaxiát mutató gyermekek életének megmentését szolgáló EpiPen oldatos injekciót biztosítanak Gyulán minden oktatási és nevelési intézménynek. Egy gyermeke révén érintett édesanyával arról beszélgettünk, hogy miként élték meg kislányuk anafilaxiás rohamát, és miként sajátították el a gyógyszer használatát.

Papp Gábor

Hajduné Dávid Veronika és dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed a EpiPen átadásán /Fotó: Bencsik Á./

Hajduné Dávid Veronika elmondta, három és fél éve akkor hétéves kislányuk az otthonukban lett rosszul egy méhcsípést követően: – Mindene bedagadt, nehezebben lélegzett, fájlalta a mellkasát, éppen ezért azonnal a gyulai gyermekosztályra siettünk vele. Akkor még nem voltunk biztosak abban, hogy nem reagáltuk-e túl, hiszen nem tudtuk, hogy mi történt pontosan, de nagyon aggódtunk érte – mondta el hírportálunknak az édesanya. – A kórházban gyors és szakszerű kezelésben részesült, ezúton is óriási köszönet az orvosoknak és ápolóknak. Mi pedig ott tudtuk meg, hogy ezzel megmentették az életét. Hajduné Dávid Veronika hozzátette, ekkor lépett be az életükbe az EpiPen, a súlyos allergiás reakciót, anafilaxiát mutató betegek életének megmentését szolgáló oldatos injekció. – Amikor elkészült a zárójelentés, és kiengedték a kislányomat a kórházból, egy doktornő nagyon alaposan és pontosan elmagyarázta, hogy miként is kell használni ezt a gyógyszert, amiből azóta is mindig van a táskámban – tette hozzá az anyuka. 

– Amikor kislányunk iskolás lett, akkor az intézménybe is vittünk belőle, és az összes tanárával beszéltünk arról, hogy mi a teendő, ha esetleg anafilaxiás reakció lépne fel. Az iskolában az elsősegélydobozban tárolják az EpiPent. A szülők nagyon figyelnek a lejárati idejére is, és mielőtt elveszíti a szavatosságát, mindig cserélik. Kislányuk természetesen az osztálykirándulásokra is mindig magával viszi a készítményt, ha pedig például egy születésnapi bulira megy, akkor is ott van vele az EpiPen, és az események előtt mindig szólnak a házigazdáknak is. Hajduné Dávid Veronika, amikor hallott a tragikus újpesti esetről, megkereste dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamedet, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumának elnökét, hogy helyben mit lehetne tenni a megelőzés érdekében. Különösen, mert a tapasztalatok szerint egyre több gyermek szenved valamilyen allergiától. Abdul doktortól megtudta, hogy nyitott kapukat dönget, mert már tavaly elindították azt a kezdeményezést, amelynek részeként valamennyi helyi oktatási-nevelési intézménybe kerül az önkormányzat és az alapítvány együttműködésének köszönhetően az EpiPenből. 

A beszélgetés során merült fel, hogy az édesanya is legyen ott a gyógyszerek átadásán­, amit múlt pénteken vettek át az érintett iskolák, óvodák képviselői a polgármesteri hivatalban. Veronika több kérdést is kapott az esemény végén. Jelenléte pedig azért is volt fontos, mert nem egészségügyi dolgozóként kérhettek tőle tanácsot. Az Epipen használatára szerencsére eddig nem volt egy alkalommal sem szükségük. Az édesanya elmondta, kislányuk számára hamarosan véget ér az a kezeléssorozat, aminek részeként négyhetenkénti injekcióval fokozatosan hozzászoktatják a szervezetét a méh- és darázscsípésekhez, így azokból később nem lehet probléma. Az EpiPent azonban a biztonság kedvéért ezentúl is maguknál tartják majd.

Laikusok is beadhatják

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a gyulai akció kezdeményezője, az Egészséges Városért Közalapítvány elnöke elmondta, az EpiPent tudatosan úgy gyártották, hogy azt az egészségügyi ismeretekkel nem rendelkezők, akár maga a beteg, de a környezetében lévők, családtagok, szülők, pedagógusok is könnyen használni tudják. Mint az injekciók átadásán is elhangzott, akár ruházaton át, például farmeren, harisnyán, szoknyán keresztül is beadható a készítmény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában