Rendkívüli ügyfélfogadás

2022.02.04. 06:35

Enyhítik a Békés megyei gazdák viharkárait is

A vasárnapi, rendkívüli szélvihar megyénkben elsősorban Medgyesegyházán, Méhkeréken, Eleken és Pusztaföldváron pusztított a fóliákban. A medgyesegyházi Engelhardt János családi gazdaságában kilenc hektárnyi területen okozott az előzetes számítások szerint tízmillió forintos kárt az eddig soha nem tapasztalt erősségű szél. Vitte a sátrakat, a berendezéseket, pusztított a már telepített növények között.

Nyemcsok László

Engelhardt János a szélvihar által megtépázott fóliát mutatja – takarítják a romokat /Fotó: B. Á./

Rendkívüli ügyfélfogadást tartanak pénteken is megyénk több falugazdász-irodájában, illetve ahol nincs állandó ügyfélszolgálat, ott is fogadják kijelölt helyeken a károsultakat a szakemberek, hogy összeírják a fóliás viharkárokat. Ezek bejelentésére február 17-éig van lehetőség. Dr. Kulcsár László, a falugazdász-hálózatot működtető Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke elmondta, a bejelentéshez a személyes adatokon kívül a birtokviszonyt igazoló papírokat – főkönyvi kivonat, beszerzési számla, támogatáskifizetési-kérelem –, valamint a termelőeszközben okozott kár bekövetkezését, időpontját és a keletkezett kárt igazoló dokumentumot vinni, csatolni kell. Vonatkozik ez különösen a fotókra, az igazságügyi szakértői véleményre, a biztosítói kárfelmérési jegyzőkönyvre. 

Kraller József, Medgyesegyháza polgármestere tegnap érdeklődésünkre elmondta, a helyi falugazdásszal folyamatos kapcsolatban áll, és már a tegnap délelőtti egyeztetésen kiderült, hogy húsznál több kárbejelentés érkezett. Engelhardt János kiemelte, hétfő óta végzik a helyreállítást, már ahol egyáltalán lehet. Sok helyen ez a romok eltakarítását jelenti. Szépen megtervezték, hogy melyik fóliába milyen növény kerül, a szélvihar most ennek is keresztbe tett. Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének medgyesegyházi elnöke elmondta, tájékoztatják tagjaikat, miként jelenthetik be a kárukat, aztán pedig remélhetőleg megtérítik számukra a vihar miatti veszteséget. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón kitért arra, hogy a fóliás zöldségtermesztés területén a viharok komoly károkat okoztak, amelyeket az agrártárca jelenleg vizsgál. Éppen ezért a kormány garanciát vállal arra, hogy pluszforrásokat különít el és rendkívüli vis major alapot hoz létre. Gulyás Gergely elmondása szerint ezek a juttatások azokra vonatkoznak majd, akiknél a kár várhatóan több mint harmincszázalékos jövedelemcsökkenést eredményez. Mivel sokan esnek ebbe a körbe, várhatóan több milliárd forintos kárigénnyel kell szembesülni. Hozzátette, a kormány azt szeretné, ha az ezzel kapcsolatos károkat az állam meg tudná téríteni, és nem mennének csődbe a gazdák. 

Ancsin László gerendási dinnyetermesztő kiemelte, szerencsére még nem állítottak fel az idei évre fóliasátrat. Az előkészületeket végzik, február közepén, március elején rakják ki tejfölös poharakban, táphengerekben a magokat. A csírázási hőmérsékletnek ekkor kell elérnie a 26–30 fokot a fóliákban. Négy-öt hét múlva lesz a magból palánta, amiből aztán újabb hetek, hónapok múltán zamatos görögdinnye.

Mindenki segítő kezet nyújt

Méhkeréken már tegnap délutánig tizenöten jelezték, hogy a vasárnapi szélvihar károkat okozott fóliasátrukban. Tát Margit polgármester hírportálunknak elmondta, miként a termelőkkel, úgy a falugazdásszal is folyamatosan tartják a kapcsolatot, informálják arról a helyieket, hogy mi a teendőjük a kárbejelentés kapcsán. Méhkerék méltán híres a fóliás termékeiről (is), így nagyon fontos a gazdák és a település többi lakója számára is, hogy ez a vihar ne lehetetlenítse el az uborka-, paprika- és paradicsomtermesztést. – Szerencsére mindenki segítő kezét nyújtja, így remélhetőleg a gazdák önhibáján kívül történt veszteségeket ellentételezik – fogalmazott a polgármester. – A megye szempontjából is a primőr egyik bázisa Méhkerék, és sokan áldoztak arra, fektettek be, hogy korszerű körülmények között biztosítsanak zöldségeket. A termelők megélhetési forrását veszélyezteti a természeti csapás, az viszont örömteli, hogy a kormány segíti kártalanításukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában