Békéscsaba / Gyula

2022.02.02. 12:51

Az 1956-os események mártírjaira emlékeztek

A hatvanöt évvel ezelőtt, 1957. február 2-án Békéscsabán kivégzett Mány Erzsébetre és Farkas Mihályra, 1956-os mártírokra emlékezett dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, Dávid Péter, az Október 23. Alapítvány elnöke és Bagyinszki Zoltán, az alapítvány korábbi vezetője szerdán, a tragikus események évfordulóján. A mártírok Békéscsabán a Berényi úti temetőben található síremlékénél és a Kazinczy utcai, egykori ÁVH-laktanyánál egyaránt tisztelegtek az emlékük előtt.

P. G.

Dr. Görgényi Ernő, Bagyinszki Zoltán és Dávid Péter hajtott fejet a mártírok emléke előtt

Fotó: Petróczki Gábor

Posztjában dr. Görgényi Ernő kiemelte, a szabadságharc után, 1957 januárjának közepétől kezdte letartóztatni a forradalmárokat a kádárista karhatalom. Mintegy 150 gyulait tartóztattak le, közülük többen évekig börtönben raboskodtak, verést, kínzást kellett elszenvedniük. 

„Voltak, akiknek gyermekük sem lehetett, mert fiatalon elvették az életüket. Gyulán két halálos áldozata is volt Gyulán a kommunista terrornak, Mány Erzsébet és Farkas Mihály. Kegyetlenül megkínozták őket, majd statáriális perben halálra ítélték és kivégezték mindkettőjüket úgy, hogy semmi bűnök nem volt. Gyulavári fiatalokkal együtt fegyverrel kívánták megakadályozni, hogy akár a pufajkások, akár a szovjetek bevonuljanak Gyulaváriba. Ám egyetlen golyót sem lőttek ki, a géppisztolyokat még aznap éjjel visszavitték a határőrlaktanyába. Mégis velük kívánt példát statuálni Békés megyében a kommunista terrorállam, így teljesen ártatlanul ők váltak a megye forradalmi mártírjaivá.” – fogalmazott a polgármester. 

A vádat ellenük Sajti Imre ügyész képviselte, és a legsúlyosabb büntetés, azaz a halálbüntetés kiszabását kérte rájuk. A halálos ítéletet kimondó tanács elnöke pedig Mátyás Miklós volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában