Ötezer év

2022.02.17. 18:39

A kunhalmokról nyílt kiállítás Szarvason

Ötezer év tanúi – halmok a Tiszántúl középső részén címmel nyitott időszakos kiállítást nemrég a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a szarvasi Körösvölgyi ­Állatparkban, amelynek témájában március 5-én előadásokat rendeznek, illetve Közép-Európa legnagyobb kunhalmához, a békésszentandrási Gödény-halomhoz nyár elejére már egy szakvezetéses e-bike túrát is beírtak nap­tárukba.

V. E.

A kiállítás anyagából megismerhetjük a kunhalmokat /Fotó: KMNPI/

A tárlat anyagáról szóló beszámolójukból kiderült, hogy az általában kunhalom néven emlegetett, Kárpát-medence alföldi területein található jellegzetes földhalmokról a mindennapokban ritkán lehet hallani, és csak nagyon kevesen vannak tisztában ezeknek az ember alkotta, több ezer éves építményeknek a jelentőségével. 

A tablószerű kiállítás Bede Ádám régész, halomkutató rendezésében a halmok mint antropogén tájértékek rendkívül sokszínű történetébe ad betekintést, valamint a halmokon fennmaradt kicsiny élőhelyek, természetes szigetek ökológiai és természetvédelmi jelentőségét kívánja bemutatni. 

A szerző saját fotóival gazdagon illusztrált tárlatából megtudhatjuk, hogy a kunhalmokat valójában a kunok építették-e, és hogy mik azok a kurgánok, tellek, laponyagok, őrhalmok vagy határhalmok, illetve azt is, hogy miként őrzik ezek a földhalmok a hajdani kiterjedt lösz sztyepptöredékeit a természetes ősvegetáció kis méretű élőhely-szigeteiként. 

A halmok régészeti, történeti jelentőségéről elődeink, a sztyeppi, keleti nomád népek vonatkozásában nyerhetünk betekintést. Végül olyan népi mendemondák titkaira is fény derül, hogy miként lehet megszerezni a gonosz Cserni Jovántól a szeghalmi Balkány-halom kincsét, vagy éppen miért hajított el Rózsa Sándor menekülése közben egy fekete macskát az őt üldöző pandúrok felé a mindszenti Ludas-halom tájékán. 

Elárulták, fontos küldetése még a kiállításnak, hogy felvázolva az aktuális problémákat, felhívja a figyelmet arra, hogy Alföldünk halmait csak együtt, közösen védhetjük meg. Az időszakos tárlat egész évben, december 31-ig várja a kunhalmok története iránt érdeklődőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában